DruštvoVestiZaječar info

ŠTAB U ZAJEČARU DONEO PREPORUKU: NASTAVA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NA DALJINU

Na današnjoj sednici Štab za vanredne situacije grada Zaječara doneo je preporuku o radu osnovnih i srednjih škola.

Počev od ponedeljka 23. novembra do stvaranja povoljnije epidemiološke situacije PREPORUČUJE SE svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara, organizovanje vaspitno-obrazovnog rada na taj način što će umesto sprovođenja neposredne nastave preći na nastavu na daljinu.

​ Kako se navodi u obrazloženju, uvidom u svakodnevne izveštaje Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, primećuje se trend naglog pogoršanja epidemiološke situacije u ovom Gradu zbog širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i naglog povećanja broja obolelih osoba svih starosnih doba.

U neposrednim razgovorima sa direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zaječara obavljenim u petak 20. novembra utvrđeno je da je do navedenog dana u Medicinskoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod dva nastavnika i četiri učenika, dok su devet učenika i nastavnik u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima. U Gimnaziji u Zaječaru potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod šest učenika, dok su 32 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima. U Tehničkoj školi u Zaječaru potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod dva učenika, dok su devet učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima. U Ekonomskoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod jednog nastavnika i dva učenika.

Podaci pokazuju da je u O.Š. „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod jednog učenika, dok je 20 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima, da je u O.Š. „Desanka Maksimović“ potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod dva učenika, zbog čega se celo odeljenje osmog razreda nalazi u kućnoj izolaciji, te da je u O.Š. „Ljuba Nešić“ potvrđeno prisustvo virusa kod jednog zaposlenog i jednog učenika, dok je u O.Š. „Đura Jakšić“ u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod dva nastavnika i jednog učenika, a četiri učenika su u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima.

U O.Š. „Hajduk Veljko“ u Zaječaru prisustvo virusa COVID-19 potvrđeno je kod šest zaposlenih i 13 učenika, od kog broja su neki učenici u kućnoj izolazici kao posledica kontakata sa obolelima, dok je u osnovnoj školi u Velikom Izvoru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod jednog učenika. U ostalim seoskim osnovnim školama, kako se navodi, do navedenog datuma nije bilo zaraženih lica.

​Imajući u vidu da je poslenjih dana na teritoriji Grada Zaječara (grad i sela) primećen trend naglog skoka broja zaraženih (svakodnevno više od trideset lica kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19), kao i zbog celokupne epidemiološke situacije na teritoriji zaječarkog okruga koja se ocenjuje kao nepovoljna, predlog je većine direktora osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zaječara, da ukoliko se organizuje nastava na daljinu da ona bude organizovana za sve osnovne i srednje škole, jer bi u suprotnom navedena mera bila obesmišljena s obzirom da postoji nastavno osoblje koje radi u više škola. Takođe, primećuje se da u zajedničkom školskom dvorištu srednjoškolskog centra učenici ne poštuju u potpunosti mere koje su propisane zarad sprečavanja širenja navedene zarazne bolesti (ne koriste ili nepravilno koriste masku, ne drže propisanu distancu/odstojanje između sebe) za vreme školskih odmora, te je i to razlog predlaganja organizovanja nastave na daljinu.

Zbog svega navedenog Štab za vanredne situacije Grada Zaječara PREPORUČUJE svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara, organizovanje vaspitno-obrazovnog rada na taj način što će umesto sprovođenja neposredne nastave preći na nastavu na daljinu.

Prikaži više

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button