DruštvoZaječar info

ŠTA RADI SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA?

Uz Međunarodni komitet Crvenog krsta (Crveni krst), Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nadnacionalno telo s nemerljivo velikim doprinosom očuvanju zdravlja, kao i sprečavanju i suzbijanju bolesti, odnosno smrti u svetu. Srbija joj duguje zahvalnost za iskorenjivanje malarije, pegavca i povratne groznice, eliminaciju difterije i dečje paralize, suzbijanje i sprečavanje tuberkuloze. I u trenutno aktuelnoj borbi protiv KOVID 19, SZO se istakla donacijama i raznim drugim vidovima podrške.

Zbog toga je epidemiološki zanimljiv fenomen sumnjičavosti prema ovoj dobročiniteljskoj organizaciji u delu naše javnosti. Nećemo se osvrtati na strana viđenja SZO kao činioca međunarodne zavere, namerne da čipovima u vakcinama ili na druge suludo izmaštane načine podčini čovečanstvo. Valja, međutim, ponuditi odgovor zagovornicima ideje, neobjašnjivo i neopravdano prisutne u Srbiji, da SZO, uz sve svoje dobre strane, služi interesima međunarodnog kapitala, pre svega, farmakomafije.

Organizacijom ne upravlja grupa otuđenih moćnika, već skupština, sačinjena od predstavnika, obično ministara zdravlja iz oko 200 zemalja članica. Kako je to glomazno telo za operativni rad, postoji i izvršni odbor, sačinjen od predstavnika 34 zemlje, sa trogodišnjim mandatom. Generalni direktor i oko 5000 zaposlenih predstavljaju samo tehnička lica obavezna da sprovode odluke skupštine i izvršnog odbora. Ko bi tu onda uspostavljao neki mafijaški reket i prihodovao od njega?

Sve naše vlasti cenile su pomoć i savete SZO, mada nisu sa podjednakom prilježnošću prihvatale davane preporuke. Tako smo ignorisali upozorenje da se očekuje pandemija nepoznate bolesti, verovatno prenosive putem vazduha, što se pojavom KOVID 19 pokazalo kao brzo ispunjujuće svedočanstvo. Sledstveno tome, muka nas je naterala da zabranjujemo kretanje osetljivim populacionim grupama, jer nismo imali dovoljno opreme ni testova da tragamo za obolelima i njihovim kontaktima u meri u kojoj je na tome insistirala SZO.

Oglušili smo se o mudro upozorenje za popuštanje stega, tzv. tranzicija ka normalnosti, mora da se sprovodi postupno, uz brižljivo praćenje efekata svake ublažene mere. Posledice svojih nestrpljivosti osećamo ovih dana. Zatrpan poslom, naš zdrvastveni sistem u mnogim sredinama zanemaruje traganje za “kontaktima”, kako se označavaju osobe koje su bile u dodiru sa izvorima zaraze u zajednici, ali SZO preporučuje da se ni tada ne odustaje od suzbijanja KOVIDA 19 otkrivanjem kontakata i njihovom izolacijom.

S druge strane, kad je reč o nekim kategorijama pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi novim virusom korona, uveli smo serološke testove (određivanje antitela iz krvi) kao međukorak u dijagnostičkom postupku. Taj pristup se nigde ne preporučuje iz brojnih čvrsto obrazloženih razloga.

Najgore od svega je što je izgubljeno poverenje u Krizni štab. Njegovi članovi su u velikoj meri odgovorni za nastalu situaciju nedoslednim i samoopovrgavajućim izjavama davanim tokom vremena, još više međusobnim demantovanjem posle sastanaka sa kojih se očekivao usaglašen stav, a najviše pozivanjem na brojeve za koje su i sami priznavali da nisu tačni.

NIJE REALNO DA SE PRISTUPI PERSONALNIM PROMENAMA U KRIZNOM ŠTABU, A NI DA SE NATERA NAROD DA ZABORAVI SUMNJE KOJE JE S MANJE ILI VIŠE OPRAVDANIH OSNOVA STVORIO PREMA TELU KLJUČNOM ZA BORBU PROTIV EPIDEMIJE. Nalazimo se u pat poziciji.

Kao razuman izlaz nameće se okretanje ka SZO, uz molbu da nam pošalje tim eksperata. Ne znaju oni mnogo više od nas, ali imaju autoritet i oreol nepristrasnosti, pa bi se njihova reč prihvatila. Takav pristup pokazivao se u prošlosti delotvornim, od suzbijanja pegavca pre mnogo decenija, preko borbe protiv variole 1972. godine, do skorašnjih sličnih poseta. I naši stručnjaci su često putovali po svetu u svojstvu eksperata, pa poziv ne treba shvatiti kao slabost, već kao međunarodnu saradnju.

Napisao: Profesor doktor Zoran Radovanović, epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji.

Članak je objavljen u “Politici” 30. jula 2020. godine,

U Rajcu, 4. avgusta 2020. godine,
Pripremio: doktor Petar Paunović, učitelj zdravlja

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button