DruštvoVestiZaječar info

SREĆNA SLAVA! DANAS JE SVETI SAVA, ŠKOLSKA SLAVA!

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava arhiepiskop srpski, sin Stefana Nemanje, velikog župana srpskog, rođen je 1169. godine. Kao mladić pobegao je u Svetu Goru gde se zamonašio. Za njegovim primerom u svetilište došao je i njegov otac koji umire pod monaškim imenom Simeon. Sveti Sava je bio izuzetno obrazovan i energičan čovek koji je uspeo da izdejstvuje u Nikeji kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske pravoslavne crkve i postane prvi arhiepiskop srpski. Podigao je zajedno sa ocem manastir Hilandar, a potom mnoge manastire i škole po Srbiji. Smatra se da je podigao i prve bolnice koje su bile pri većim manastirima. Crkva ga je proglasila za sveca. Taj dan se proslavlja 14. januara po starom kalendaru, odnosno, na današnji dan po novom, a to je datum kada je stigla vest iz bugarskog mesta Trnovo o njegovoj smrti. U Srbiju, u manastir Mileševo, njegovi posmrtni ostaci su preneti 1237. godine. Odatle su njegove mošti 1594. godine, Turci po naređenju Sinan paše, preneli su u Beograd i spalili na Vračaru. Na tom mestu se podiže Hram Svetog Save.

Narod veruje sa je Sveti Sava i danas živ i čini razna čuda. Priča se i da je učestvovao u stvaranju sveta. Misli se da on stalno putuje po svim zemljama gde žive Srbi. Narod ga slavi i kao učitelja i postoje mnoge priče u kojima on uči narod kako se ore, kopa, dobija vatra, kuva, mesi hleb, tka, plete, pravi sir, kali gvožđe, štavi koža i uopšte sve ono što je potrebno za život.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

Verovalo se da gde on dotakne štapom tu se pojavljuje izvor sa lekovitom vodom o čemu svedoče brojni nazivi lekovitih izvora sa njegovim imenom kao što je onaj kod manastira Savinac u takovskom kraju, ili Savinac kod Užičke Požege.

Postoji mnogo narodnih verovanja u vezi za Savindanom, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji.

O Svetom Savi se ne rade teži poslovi. U nekim krajevima se ne radi ništa. Negde poste celu nedelju pre Svetog Save.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button