DruštvoVestiZaječar info

SREĆNA SLAVA! Danas je Sveti Nikola

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I NJENI VERNICI SLAVE SVETOG NIKOLU, ZAŠTITNIKA PUTNIKA, MOREPLOVACA, DECE. 

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste.

Bio je jedinac bogatih roditelja  iz grada Patare u Likiji. Po smrti roditelja Nikola sve razdeli siromasima i ništa ne zadrža za sebe. Prisustvovao je prvom Vaseljesnkom Saboru u Nikeji, gde iz velike revnosti, u jarosti, udari šamar jeretiku Ariju. Zbog toga je isteran sa Sabora. Njegova čuda i njegova vera proslavile su ga još za života, pa ga prvo narod, a zatim i crkva proglasila za svetitelja. Upokojio se 19. decembra 343. godine.

Ovo je jedna od najčešćih Krsnih slava u narodu. Na njegov dan se sprema žito, mada ima i onih koji veruju da je Svetac živ, pe to ne čine. U južnoj Srbiji na ovaj dan prave šareni kolač sa pticama koji pop obavezno preliva vinom. Mese se ponekad i dva, od kojih jedan pripada svešteniku, a drugi ostaje u kući tzv. „presveti“. Na Nikoljdan predveče ovaj se kolač deli deci, koja treba da ga pojedu sedeći na drvetu.

Veruju da sv. Nikola prevozi duše sa ovog na onaj svet. Nekada je mrtvima uzimao duše i merio, ali je taj posao kasnije preuzeo Arhanđel Mihajlo, dok i njega nije zamenio Gavrilo. U pravoslavnom svetu smatraju ga zaštitnikom vode, pa ga slave brodari, mornari i svi čiji život zavisi od vode. Iako se smatra zaštitnikom putnika, ponegde ga zovu i Putnik i na ovaj dan nije dobro otpočinjati putovanja.

Po gradovima i varošima u Srbiji rašireno je verovanje da sv. Nikola noć uoči svog praznika, jašući na belom konju obilazi decu, koja su bila dobra u toku godine, i deli poklone. I danas mnoga deca čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, da bi se ujutru, na Nikoljdan, silno obradovali kad u cipeli pronađu poklon – dar svetog Nikole.

Mnoge crkve posvećene su sv. Nikoli, a jedan od najmanjih i najlepših, nalazi se na brdu Marjanu u Splitu.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button