VestiZaječar info

Srećna slava! Danas je Sveti Alimpije Stolpnik – u postu i molitvi na stubu proveo više od pet decenija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog prepodobnog Alimpija Stolpnika. Mnogim vernicima u Srbiji, ovo je krsna slava.

Sveti Alimpije je u mladosti služio kao đakon kod episkopa Todora u gradu Andrijanopolju. Željan usamljeničkog života udalji se na neko grčko groblje van grada, za koje se verovalo da je zlohudo mesto puno demona i nečistih sila. Tu pobode krst i sazida hram u čast svete Efimije svoje zaštitnice.  Pored hrama podiže visok stub, pope se na njega i tu u postu i molitvi provede 53 godine. U početku su se ljudi smejali njegovom podvigu, a onda počeše da ga poštuju i da se okupljaju oko njega.  Zatim tu nikoše i dva manastira, ženski i muški,a monahinje i monasi izabraše ga za svog duhovnika. Ovaj pravednik je doživeo stotinu godina i upokojio se 640. godine.

U narodu se priča da je on pregazio kugu, zaustavljao gubu, odbijao nezdrave vetrove i činio razna druga čuda. Praznuju ga i stočari, pa se na njegov dan ne upreže teleća stoka. Odlazi se rano u crkvu da bi sve bilo zdravo u narednoj godini.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button