Slobodno vremeVestiZaječar info

SREĆAN VAM SVETSKI DAN SLADOLEDA!

Foto: pixabay

Danas je Svetski dan sladoleda koji se zvanično proslavlja buy cialis now online od 1984. godine. Američki predsednik Ronald Regan proglasio je te godine jul Good for health my canadian pharmacy online. All the medications one can see in our product lists are generic. za mesec sladoleda, a 18. jul za Međunardoni dan sladoleda. Tek tada. Jer, sladoled postoji milenijumima. 

Smatra se da je nastao u drevnoj Kini, ali se ova poslastica menjala tokom istorije. 

Sladoled kakav danas konzumiramo, pravi se tek od polovine 20. veka. I u Persiji oko 350 godine p.n.e. se konzumirala poslastica od leda i sirupa (šerbe ili sorbe) koji se pravio od trešnje ili dinje, lubenice… Stigao je i do stare Grčke, a hladni napitak služio se i na dvoru rimskog cara Nerona. 

Tako je levitra non prescription stigao i u Evropu. Istorisjki podaci govore da su Arapi tokom osvajanja Evrope naučili Sicilijance da prave sladoled. Italija se smatra evropskom kolevkom sladoleda. Tu nastaje prvi endometričkom metodom napravljen sladoled – sa dodatim mlekom i pavlakom. Taj recept se tokom 17. veka širi Italijom, ali i Evropom. Ubrzo je stigao na francuski, a potom i na engleski dvor. Čarls II bio je oduševljen sladoledom, a legenda kaže da se kuvaru dobro plaćalo kako bi recept ostala strogo čuvana tajna. Kada je svrgnut s trona, recept za sladoled više nije bio tajna.

U Sjedinjene Američke Države sladoled stiže u 18. veku, a legenda kaže da je Džordž Vašington za jedno leto potrošio sadašnjih nekoliko desetina hiljada dolara na sladoled. Njujorčanka Nensi Džonson patentirala je prvu mašinu za pravljenje sladoleda sredinom 18. veka, a taj princip rada koriste i mašine danas. Od tada, sladoled postaje jeftiniji i dostupniji.

Ipak, s pojavom frižidera i rashladnih komora kreće prava ekspanzija u prodaji sladoleda kakva traje do danas. Od sedamdesetih godina 20. veka ledena poslastica prvi put dobija ime – ice cream, a kod nas – sladoled.

Inače, prvi kornet napravio je Italo Marćioni 1924. u Njujorku, a deceniju kasnije, Kris Nelson iz Ajove patentirao je sladoled na štapiću.

Tokom letnjih vrućina, već decenijama, Zaječarci se rado rashlađuju dobrim sladoledom pripremljenim po staroj recepturi u poznatim gradskim poslastičarama u kojima se neguje porodična tradicija – Steli i Pčeli. 

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button