DruštvoKulturaVestiZaječar info

Srećan rođendan! Muzička škola „Stevan Mokranjac“ slavi svoj dan – A evo kako je sve počelo

Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru 12. maj obeležava kao Dan škole. Toga dana 1956. godine održan je prvi Festival muzičkih škola Srbije. Zbog važnosti ovog datuma, škola 12. maj obeležava kao svoj dan. Danas se Festival muzičkih i baletskih škola Srbije održava u organizaciji Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije.

I ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti posebnog programa obeležavanja dana škole, ali će u ponedeljak 17. maja od 19.00 sati u sali škole biti održan koncert učenika Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ koji se može pratiti online. U slučaju da se mere okupljanja ublaže, koncert će biti otvoren za publiku.

A sve je počelo davne 1948. godine…

Odlukom Ministarstva prosvete NR Srbije, 19. avgusta 1948. godine, u Zaječaru je otvorena Niža muzička škola, prva, tada jedina ove vrste u Timočkoj krajini. Rešenjem Ministarstva prosvete NR Srbije br. 49745 škola nosi naziv Osnovna škola za muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac“. Imala je 148 učenika, raspoređenih na odsecima za klavir, violinu, kontrabas i klarinet.

Školske 1975/76. godine, u skladu sa odredbama Zakona o osnovnoj školi, promenila je svoj dotadašnji naziv u – Osnovna škola muzičkog obrazovanja ”Stevan Mokranjac”. Danas škola u skladu sa zakonom nosi naziv Osnovna muzička škola ,,Stevan Mokranjac”

Kruna uspešnog rada Muzičke škole i „Društva prijatelja muzike“, bilo je održavanje Prvog festivala muzičkih škola Srbije, pod nazivom Omladinski muzički festival, 1956. godine u Zaječaru, na kome su, pored domaćina, učestvovale takmičarske ekipe Bora, Valjeva, Kruševca, Leskovca, Niša, Pirota i Šapca.

Muzička škola u Zaječaru bila je domaćin 20. festivala 1976. godine, 35. festivala 1991. godine, 50. festivala, koji je održan maja 2006. godine i 60. festivala održanog 2016. godine.

Danas Muzička škola broji oko 250 učenika. Nastava je organizovana na pet odseka i to: klavir, violina, harmonika, gitara i klarinet.

O talentu učenika ove škole govore mnogobrojne nagrade na međunarodnom, republičkom i regionalnom nivou. Mnogi od njih danas koncertiraju u svetu ili se bave pedagoškim radom, kako u školi, u kojoj su započeli svoje muzičko obrazovanje, tako i širom zemlje i sveta.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button