BorSportVestiZaječar info

SRDAČAN SUSRET VETERANA RFK BORA

SRDAČAN SUSRET VETERANA RFK BORA: Efremova i Đorđevića

FUDBAL – Susret učitelja i učenika, dvojice bivših golmana RFK Bora, a sada veterana – Simeona Efremova (80) i Ivana Đorđevića (64)

ZAJEČAR. RFK Bor iz grada bakra i zlata je nekada bio ponos Timočke krajine i šire, a crno bele boje ovog trofejnog kluba, u to vreme, pored sjajnih fudbalera Nemanje Radulovića, Pavo Rajznera, Slobodana Perišića, Ištvana Šorbana i drugih igračkih veličina, branila su i dva vrsna golmana – iskusni Makednonac Simeon Efremov Efra i mlađani i perspektivni Zaječarac Ivan Đorđević Borota, koji je na treninzima od starijeg i iskusnijeg kolege imao priliku da puno toga nauči.

STARI ASOVI: Simeon Efremov (80) i Ivan Đorđević Borota (64)

Pre nekoliko dana, posle nekoliko godina pauze, u sportskom Zaječaru su se ponovo srela dve buvše golmanske veličine Simeon Efremov, koji živi i penzionerske dane provodi u Boru i Ivan Đorđević, koji će do kraja ove godine otići u zasluženu penziju. Dirljiv susret nekadašnjeg učitelja i učenika, koji su imali bogate i plodne golmanske karijere, ali su uvek bili i ostali dobri prijatelji i drugari.

-Rođen sam sada već davne 1943. godine u Štipu i u oktobru ću napuniti osam decenija života. Kao golman, sa 14 godina, karijeru sam počeo u mesnoj Bregalnici, a prvi treneri su mi bili Bela Ilić i Petar Purić. Po kvalitetu sam odskakao od svojih vršnjaka, pa sam sa nepunih 17 godina i specijalnim lekarskim pregledom branio za prvi tim Bregalnice, protiv Sloge u Skoplju, a branio sam boje i Omladinske reprezentacij Makedonije i Jugoslavije, gde mi je trener bio legendarni Miljan Miljanić. Moje odlične odbrane nisu ostale nezapažene kod brojnih lovaca na talente, pa sam u svojoj bogatoj karijeri branio boje mnogih klubovima stare Jugoslavije – Bregalnici iz Štipa, Pobedi iz Prilepa, Vojvodini iz Novoga Sada, RFK Bora, gde sam bio i oženjen – priseća se davnih dana deka Simeon Efremov Efra (80), golman sa sjajnim refleksima i specijalista za odbranu penala.

Imali ste i bogatu inostranu karijeru, kao golman i kao trener ?

-Da, da. U Grčkoj sam proveo čak 13 sezona, gde mi je u Panateiaikosu bio trener naš Bobek, zatim sam po deset godina bio u Libiji i Tunisu, u Kuvajtu dve, a po godinu dana sam bio u Turskoj i Nemačkoj. U Hamburgu sam povredio rame i tu je ujedno bio i kraj moje golmanske karijere (1979. godine). Kada sam se oporavio radio sam, sa puno uspeha, u mnogim klubovima, kao trener golmana. Svoje bogato iskustvo prenosio sam mladim i talentovanim golmanima, kojima se smešila bogata karijera. Kada sam se vratio u RFK Bor trenirao sam golmane borskih „rudara“ , a među njima posebno se isticao tada mlađani Ivan Đorđević Borota, moj veliki prijatelj i dan danas, čiji sam gost bio pre nekoliko dana. Zaista, i ako je od mene mlađi 16 godina, uvek je bio pažljiv i dobar drug, koga izueztno cenim i poštujem, kao i on mene. Dok sam ga trenirao kao golmana bio je izuzetno vredan i radan. Nije birao podlogu, da li treniramo na travi, pesku ili piritu. Bacao se poput pantera bilo kakva da je podloga. Svaka mu čast- istakao je Simeon Efremov, koji je kao golman izabran u idealan tim veka u Štipu.

Zaječarac Ivan Đorđević Borota je dete Timoka. U jatu „belih labudova“ sa Timoka počeo je karijeru kao poletarac sa nepunih osam godina, a i sada, sa punih 64 godina života, Timokovac je od glave do pete. U jednom periodu trenirao je samo golmane prvog tima, a potom je osnovao Školu za golmane, u kojoj trenira i uči ih golmanskim veštinama 20- tak talentovanih golmana – od pionira, do seniorskog pogona.

-Još kao klinac voleo sam da branim i da se „bacam“ na loptu, bilo to na travi u parku, betonu na igralištima za mali fudbal, ili pak na ulici sa podlogom od kamena. Kada sam došao u Timok trenirali smo na travnatim terenima, ali kada sam branio na raznim betonskim turnirima, često su mi kolena i laktovi bili krvavi, ali me nije bolelo, jer je ljubav prema fudbalu bila jača. Kada sam krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina bio član RFK Bora imao sam čast da mi trener bude vrsni čuvar mreže Simeon Efremov, od koga sam puno naučio. Prošlog leta odveo sam golmane iz Timokove škole na Borsko jezero, gde im je legendarni Efra održao tročasovni golmanski trening i dečaci su bili više nego zadovoljni. Prilikom poslednjeg našeg susreta popularni Efra (Efremov) mi je obećao da će mi pokloniti bezbroj knjiga, zapisa, beleški i snimaka, od pre desetak i više godina, kada je od bio učitelj golmana u bojnim klubovima u našoj zenjlji i inostranstvu. Neizmerno sam mu zahvalan jer ću sigurno obogatiti i proširiti svoje znanje o čuvarima mreže. Rekao mi je da su mu mnogi treneri golmana tražili te skripte, ali on je odlučio da ih meni od srca pokloni – ponosno ističe Ivan Đorđević Borota, bivši golman Timoka, Kristala i Železničara (svi iz Zaječara), RFK Bora, Timočanina (Knjaževac), Jame (Bor), Deli Jovana (Salaš) i drugih klubova, a sada profesor u Timokovoj školi za golmane, mada se za njegove usluge kao trenera interesuju još nekoliko ekipa.

Nedavni susret dvojice bivših sjajnih golmana u gradu na dva Timoka prilikom susreta bio je dirljiv i emotivan. Čvrst stisak ruku, potom još jači bratski zagrljaj dve žive legende, kojima fudbal još teče venama
Na rastanku ponovni stisak ruku i zagrljaj. Do novog viđenja.

ZA USPOMENU I NEZABORAV: Simeon Efremov i Ivan Đorđević

Ana N. Petković
Foto: Ana N. Petković

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button