DruštvoVestiZaječar info

Srbija u sredu praznuje Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska u sredu 15. septembra praznuju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj državni praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić pozvao je građane da istaknu srpsku zastavu 15. septembra ove godine na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a svi građani Zaječara, koji žele da istaknu na svojim objektima – kućama, zgradama, prozorima, nacionalnu zastavu, a nemaju mogućnosti da istu obezbede, mogu u ponedeljak 13. septembra, uz ličnu kartu i potpisivanje reversa, zastavu preuzeti na portirnici Gradske uprave.

Zastava se može preuzeti danas od 16.00 do 21.00 sat.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave praznuje se od 2020. godine, a cilj uspostavljanja ovog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Iako je u Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji, SFR Jugoslaviji, pa i SR Jugoslaviji svojevremeno kult zastave bio na izuzetno visokom nivou, a zastava bila izuzetno poštovana, početkom 21. veka u Srbiji taj kult gotovo da je nestao, a poštovanje zastave i državnih simbola više nije na zavidnom nivou.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button