KulturaVestiZaječar info

Solistički koncert klasične muzike mladog pijaniste Dimitrija Nikolića

Mladi pijanista Dimitrije Nikolić održaće solistički koncert klasične muzike 18. jula, u Zaječaru, svom rodnom gradu.

Nakon šest godina Dimitrije Nikolić se vraća u svoj rodni grad kako bi održao koncert, 18. jula u sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ , gde je i započeo svoje muzičko obrazovanje.

Dimitrije će na koncertu u Zaječaru premijerno izvesti i svoju svitu za klavir „Megalost Mastoras (i njegovo delo)“ kao i muziku velikih domaćih kompozitora: Isidore Žebeljan, našeg prerano preminulog kompozitora koji je stekao svetsku slavu, ali i Vasilija Mokranjca, takođe značajne ličnosti u srpskoj muzici 20. veka. 

Početak koncerta zakazan je za 20.00 sati.

Dimitrije Nikolić rođen je 5. juna 2002. u Zaječaru, gde stiče osnovno muzičko obrazovanje u OMŠ „Stevan S. Mokranjac“ završivši, kao đak generacije, dva odseka – klavir i klarinet, u klasama prof. Dragane Živanović i prof. Miloša Popovića.

Godine 2017. svoje muzičko školovanje nastavlja u Beogradu – upisuje se na klavirski odsek SMŠ „Josip Slavenski“ u klasi prof. Slavice Petrović. Kao srednjoškolac osvaja mnoge nagrade na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa, od kojih izdvajamo: prvu nagradu i laureat na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2020. i prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2019. godine.

Pored solističkih nastupa, Dimitrije aktivno izvodi i kamernu muziku – sa saksofonistom Matejom Blažićem svirao je u duu „Aventus“ koji je proglašen za laureata „Kamerata“ festivala u Paraćinu 2020. godine; duo osvaja i prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2021. godine. Iz srednje muzičke škole izlazi sa specijalnom nagradom „Ivan Petković“ za najbolji diplomski koncert. Pored klavirskog, završava i teoretski odsek.

Godine 2021. kao prvi na listi upisuje Fakultet muzičke umetnosti na Katedri za klavir – u klasi prof. Lidije Stanković, a već tokom svoje prve godine osvaja prvu nagradu na II internacionalnom takmičenju „Memorijal Matusja Blum“ u Sarajevu. Trenutno je na trećoj godini studija.

Nastupao je u Velikoj Dvorani Kolarčeve zadužbine, Narodnom Pozorištu, Galeriji Artget, Muzičkoj Galeriji Kolarčeve zadužbine, Narodnoj biblioteci Srbije, Gvarnerijusu, Italijanskom Institu za kulturu, i sarađivao sa značajnim ansamblima u zemlji: Simfonijskim orkestrom RTS-a, Ansamblom Metamorfozis…

Usavršavao se kod uglednih profesora iz zemlje i inostranstva, kao što su Natalija Trulj, Nataša Veljković, Nenad Kačar…

Pored klavira, godine 2023. takođe kao prvi na listi, započinje i studije kompozicije u klasi prof. Draška Adžića, i trenutno je na prvoj godini osnovnih studija. Njegove kompozicije već se izvode u Srbiji, a Dimitrije se, pored ozbiljne, bavi i primenjenom muzikom.

Kao mladi pesnik, osvojio je drugu nagradu na konkursu „Brankova pohvala svetu“ 2021. godine, a 2023. godine u martu, objavio je pesnički prvenac „Sentimentalitet“ u izdanju Brankovog kola, i koji iste godine biva ovenčan uglednom nagradom „Stražilovo“.

Nesvakidašnja lepota i snaga poezije izbijaju iz ovog rukopisa, sa začudnom zrelošću i iskustvom koje dolazi iz vidovitog onkraja, iz urođene matrice talenta. (…) Ima nešto od dedinčevske potrage i lutanja za „javnom pticom“, za ženom i pesmom u isti mah, lepotom i nadahnućem, u svakom trenutku, svugde i svagda; ali ima nešto i od miljkovićevske opijenosti ženom-pesmom, mrtvom dragom: „uzalud je budim“. Na sceni je, dakle, zanos u slavljenju žene i pesme, koji je u isti mah predstavlja inicijalnu motivaciju, a potom i samu inspiraciju„, piše urednik i recezent Nenad Grujičić i dodaje:

„Susrećemo se sa poezijom posve mladog autora koji ne prestaje da nas iznenađuje iz pesme u pesmu – nema loše, i sve je na kraju knjiga za sebe – kolekcija pesama koherentnog tematsko-motivskog kruga i ujednačenog (otkrivenog) stilsko-jezičkog izraza koji pleni svojom neumornom virtuoznošću.“

Dimitrije navodi i da je jubitelj kinematografije, slikarstva i književnosti, kolekcionar knjiga i ploča. Tečno govori francuski i engleski jezik.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button