DruštvoVestiZaječar info
Najnovije vesti

19. oktobar u Zaječaru – Sećanje na prošlost i lepi planovi za budućnost

Prošle su 102 godine od kada je Zaječar oslobođen u Velikom ratu. To oslobođenje donele su francuske trupe istočne armije zajedno sa srpskom vojskom, a u znak sećanja na taj dan u Zaječaru je danas održana ceremonija polaganja venaca i cveća stradalim junacima francusko marokanskih jedinica na Francuskom vojnom groblju u Zaječaru i na spomenik junacima iz balkanskih i Prvog svetskog rata na Trgu oslobođenja. Ovom događaju prethodio je prijem u Gradskoj upravi koji je u čast ambasadora Republike Francuske u Republici Srbiji Žan-Luja Falkonija priredio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Kako se čulo nakon sastanka, na prijemu u kabinetu, u veoma iscrpnom i prijateljskom razgovoru, bilo je reči o detaljima vezanim za raspisivanje konkursa za izgradnju spomenika generalima koji su zajedno predvodili jedinice u oslobađanju Zaječara – francuskom brigadnom generalu Žuino Gambeti i generalu Nikoli Coloviću, rođenom u Velikom Izvoru.

“Privodimo kraju naše dogovore, formiran je zajednički odbor za izgradnju spomenika generalu Gambeti i generalu Coloviću, ali već smo blizu i formiranja jednog stručnog žirija u koji će ući i predstavnici francuske ambasade i našeg Ministarstva i ispred grada Zaječara će biti neko od ljudi sa Fakulteta umetnosti”, naveo je Ničić i dodao:

“Očekujemo da u toku naredne godine, krajnji rok bi bio ovaj datum, Dan oslobođenja, a možda i pre toga da otkrijemo oba spomenika”.

Prema rečima gradonačelnika, spomenik generalu Gambeti biće podignut na Popovoj plaži, na samom ulazu, okrenut prema ulici koja nosi njegovo ime, a generalu Coloviću na zelenoj površini pored zgrade Gradske uprave, ispred Višeg suda.

“Biće okrenuti jedan ka drugom, kao što su ušli zajedno u ovaj grad, general Colović na čelu Prve srpske armije, a general Gambeta na čelu Konjičke brigade francuske vojske”, naveo je Ničić.

Ambasador je izrazio veliko zadovoljstvo što je ponovo u Zaječaru, i naglasio da ima dobru saradnju sa gradom na Timoku.

Na sastanku je bilo reči i o bratimljenju Zaječara i malog, ali istorijski za Srbiju veoma značajnog, mesta u Provansi, na Južnim Alpima, u kom je 1915. godine, utočište našlo oko 500 srpskih kadeta, pripadnika Đačkog bataljona koji su brodom “Sveta Ana” stigli u Marsej a onda nastavili školovanje u ovom francuskom gradiću.

Takođe, u Zaječaru je danas bilo reči i o mogućnosti da ambasador Falkoni, preko ekonomskog odeljenja Ambasade Republike Francuske, posreduje u iznalaženju eventualnog partnera za investiranje u Zaječar i otvaranje novih radnih mesta.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button