PodcastSaslušajte moju priču - vlaški

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU 1-12, program na vlaškom

Projekat „Saslušajte moju priču“ (Ascultac povasta mja) pokrenut je s ciljem da se podstakne upotreba vlaškog jezika i njegovo prenošenje mlađima kojima je to maternji jezik, afirmišu talentovani govornici na vlaškom jeziku, ali i prikupi i plasira što više različitih pripovesti iz narodne književnosti i tradicije Vlaha.

S obzirom na to da je usmena narodna tradicija Vlaha, značajna za prenošenje kulturnih i društvenih znanja i kolektivnog pamćenja, verovatno najugroženija, budući da se broj kazivača na terenu osetno smanjuje, da će se takav trend nastaviti i da je već sada primetno da je sve više kazivača koji jedva pamte priče, bajke, legende, mitove i običaje, potražili smo ih i sa njima razgovarali na festivalima i drugim događajima koji neguju kulturu i tradiciju Vlaha na području istočne Srbije, ali i tamo gde oni žive, rade i stvaraju, u njihovim domovima i na radu u polju.

Sve emisije su realizovane na vlaškom jeziku. U prvom delu medijskog sadržaja emitovani su zapisi sa terena, nastali kazivanjem talentovanih govornika, pripadnika vlaške populacije. Tako su najstarije priče i legende iz bogate vlaške riznice, uz koje su živele generacije i prenosile ih s kolena na koleno, prikupljane od žitelja zaječarskih, odnosno sela istočne Srbije, pronašle put do nove, mlade generacije. U drugom delu emisije emitovane su priče, bajke i pripovetke svetskih i domaćih pisaca na vlaškom jeziku, ali i iz same vlaške pripovedačke tradicije.

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 01

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 02

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 03

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 04

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 05

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 06

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 07

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 08

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 09

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 10

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 11

SASLUŠAJTE MOJU PRIČU – 12

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button