DruštvoMajdanpekVesti

Sanacija igrališta u okolini zgrada u Majdanpeku

Foto: Pokrenimo se za igralište

Zbog bezbednosti dece koja se igraju na igralištima okolnih zgrada, stanari nekih zgrada u Majdanpeku pokrenuli su inicijativu “Pokrenimo se za igralište”, u okviru koje će igrališta biti sređena.

Kako kaže jedan od članova grupe koja je pokrenula inicijativu Radomir Trajković do ideje je došlo nakon razgovora sa roditeljima i pregledom stanja na igralištima.

Foto: Pokrenimo se za igralište

Prostor kome je namenjena uloga igrališta godinama su uređivali sami stanari pravljenjem golova, koševa, mreže za odbojku.

“Uređenjem ovog igrališta dobićemo uređen prostor gde će deca, roditelji, bake i deke iz solitera, zgrada, a i šire, moći da koriste kad izvode decu i unuke. Želimo da dobijemo siguran prostor u kome će naša deca odrastati i razvijati se u velike ljude”, kaže Trajković. 

Trenutno se radi na pronalaženju ponuda za opremu potrebnu za igralište kao i kupovinu iste. 

“Sanirali smo deo napuklog betona na samom igralištu, započeli farbanje, međutim, potrebno je oprati teren pre farbanja. Prebacili smo drvenu građu koju je potrebno obraditi za dalji rad”, kaže on.

U narednom periodu ih očekuje postavljanje kućica, peskarnika i klupica sa stolom za decu, postavljanje tramboline, mini koševa kao i pravljenje nadstrešnice sa stolom i klupama za pratioce dece -za roditelje, bake, deke.

Sadržaji će biti namenjeni najmlađima, deci od 3-5 godina, ali kako kažu, kako se vremenom bude razvijala inicijativa, biće sadržaja i za one starije. 

Foto: Pokrenimo se za igralište

“Za tu inicijativu smo se odlučili jer nigde u gradu nema adaptiranog prostora za najmlađe. Iako ruinirana igrališta u samom gradu postoje ona su za decu od 5 godina pa na više”, ističe Trajković i dodaje da je bilo i drugih akcija. 

“Bavili smo se uređenjem skijališta Rajkovo, kao ljubitelji skijanja i kao tim za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Majdanpek u ekstremno zimskim uslovima pomagali smo stanovništvu koje je bilo zahvaćeno nepogodom. Smatramo da je važno da se građani organizuju i unaprede kulturu življenja u svom gradu, a u našem slučaju naš primer može poslužiti i institucijama kao inspiracija”, navodi Trajković.

Inače, ovi volonteri za angažovanje dobili su dva puta „Septembarsku nagradu ili pohvalu“, priznanje koje Opština Majdanpek dodeljuje svakog 12. septembra na dan Opštine.

Podrška koju su dobili od građana je veoma važna, ne samo za njih, već i kao primer ostalima da ako se aktiviraju, mogu urediti prostore u kojima provode slobodno vreme da im bude prijatno i lepo. Jasan cilj i želja da se uredi prostor ih je ujedinila, kao i  potreba da se unapredi deo igrališta koji su od malena sami uređivali.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button