KulturaMladi u fokusuVestiZaječar info

Raspisan konkurs za Festival mladih pesnika

Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar raspisala je konkurs za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije“.

Zainteresovani mladi pesnici, ciklus od deset neobjavljenih pesama, potpisan šifrom, umnožen u četiri primerka, treba da pošalju na adresu: Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, ul. Timočke bune 16, 19000 Zaječar, sa naznakom “za Festival mladih pesnika”.

Rešenje šifre, neophodno je u posebnoj koverti, dostaviti sa prijavom.

Pravo učešća imaju pesnici do 30 godina starosti koji pišu na srpskom jeziku a nemaju objavljenu knjigu.

Prijave je potrebno dostaviti do 29. septembra.

Pesnici čije radove odabere Umetnički savet Festivala stiču pravo da budu učesnici 35. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ koji će biti održani od 15. do 17. oktobra ove godine u Zaječaru.

Ovogodišnji, 35. Festival mladih pesnika biće organizovan virtualno, na internetu, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju izazvanu virusom Covid-19, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zaječaru.

Prema rečima Vladimira Đuričića direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ ovakva odluka  je doneta kako se ne bi preskočio festival koji traje 35 godina, što je retkost u Srbiji i zahvalio svima koji su doprineli da pesnički festival traje toliko dugo.                 

Saša Jelenković, predsednik Umetničkog saveta 35. Festivala mladih pesnika je istakao da se u  epidemijama  ne može videti ništa dobro ali ono što može uticati na kvalitet festivala i drugih manifestacija jeste uvođenje interakcije putem  interneta.

„Mislim da će i budući festivali, kada pandemija prođe, imati neposrednu interakciju sa publikom uz dodatne „online“ sadržaje koji će doneti novu dimenziju percepcije poezije kao umetnosti”, rekao je Jelenković na konferenciji za novinare i dodao:

“Ovogodišnji Festival će imati sve programe na koje smo navikli tokom ovih decenija. Imaćemo svečano otvaranje festivala mladih pesnika, zatim će učesnici festivala čitati po jednu svoju pesmu koju će predhodno snimiti i dostaviti nam materijal putem interneta. Nakon toga sledi proglašenje pobednika festivala kada će predsednica žirija Katarina Pantović pročitati obrazloženje žirija o pobedniku. U emisiji koja će biti montirana od manjih priloga i neće trajati duže od 45 minuta slediće čitanje pobedničke pesme laureata. Sledeći video sadržaj biće promocija knjige prošlogodišnjeg pobednika festivala Luke Boljevića. Pošto smo na prethodnim festivalima navikli na sadržaje kao što su pesnički portreti, biće predstavljeni  portreti dvojice istaknutih pesnika Vojislava Karanovića i Dragana Boškovića. Biće umontiran i snimak dobitnika nagrade „Sergije Lajković“, kao i zatvaranje festivala. Takav celoviti sadržaj biće postavljen na sajtu i fb stranici ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Miloš Petković, urednik programa i izvršni sekretar Festivala je istakao da pravo učešća stiče sedmoro mladih pesnika čije radove bude odabrao Umetnički savet festivala, a laureat festivala, kao i prethodnih godina, stiče pravo na objavljivanje knjige.

Virtualni festival pratiće štampano izdanje knjige prošlogodišnjeg  pobednika festivala kao i zbornik finalista u štampanom obliku, kao dokumenti za arhivu i istoriju.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Oznake
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close