DruštvoKulturaSlobodno vremeVestiZaječar info

RASKOŠ I LEPOTA TRADICIJE: U Zvezdanu saborovali kosovski Srbi Timočke krajine

Zvezdan je sinoć bio domaćin 15. Sabora kosovskih Srba Timočke krajine. Na sceni Doma kulture nastupila su kulturno-umetnička društva iz sela čiji su stanovnici poreklom sa Kosova i Metohije, ali i KUD-ovi drugih zaječarskih sela.

Publika je sinoć uživala u igrama kulturno-umetničkih društava: „Božur” iz Zvezdana, „Sloga” iz Vražogrnca, „Zoran Gajić” iz Rgotine, „Romulijana” iz Gamzigrada, „Nikola Pašić” iz Zaječara, „Šljivar” i „Grljan” iz istoimenih sela.

U programu je nastupila i vokalno-instrumentalna grupa KUD-a „Vrelo” iz negotinskog mesta Šarkamen, a pesmu „Sini jarko sunce sa Kosova” otpevala je Nevena Mihajlović, članica KUD-a „Grljan”.

Sa posebnim oduševljenjem sinoć su ispraćeni nastupi najmlađih igrača i zdravice mladih zdravičara – Marije Stojanović (KUD „Romulijana”) i Strahinje Ilića (KUD „Zoran Gajić”).

Večernjem programu prethodilo je takmičenje proizvođača rakije i vina, kao i takmičenje u kuvanju pasulja.

Najbolji pasulj pripremila je ekipa „Pingvini sa Madagaskara”, najbolju rakiju proizvodi Radivoje Jović, a najbolje vino Miroljub Stanković.

Kulturno-umetnički program 15. Sabora kosovskih Srba Timočke krajine otvorio je pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković.

Nakon obraćanja prisutnima, Stanković je zajedno sa predsednikom MZ ,,Zvezdan“ Slavišom Krstićem uručio zahvalnice svim učesnicima i nagrađenim takmičarima.

Organizator ove manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” u saradnji sa Mesnom zajednicom ,,Zvezdan“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button