DruštvoVestiZaječar info

RAŠČIVIJAVANJE: Održana prva predizborna debata

U okviru programa Raščivijavanje, koji realizuje Omladinski centar u Zaječaru, juče popodne su predstavnici nekoliko političkih opcija koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima, imali prilike da pred publikom u bašti Omladinskog centra, i onom koja je ceo događaj pratila online, predstavi ukratko program i ciljeve za koje će se zalagati i učestvuje u diskusiji o važnim pitanjima.

Svoje političke stavove su ukrstili: Ilija Brjazović, lista “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, Selena Ristić Vitomirović, lista „Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana“, Mirjana Raščanin, lista „Suverenisti – Pokret Dosta je bilo“ i Saša Dimitrijević, lista „Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović“.

Prema rečima Ilije Brjazovića, okosnicu spoljnopolitičke orijentacije srpskih radikala čini okretanje prema Ruskoj federaciji ali je važno i da “čuvamo dobre odnose samo sa nekim zemljama Evropske unije sa kojima možemo sarađivati, pojedinačno, a ne sa EU”.

Takođe, naglasio je Brjazović, važni su i dobri odnosi sa Kinom. On navodi i da migrantima nije mesto u Srbiji:

“Migranti moraju da se vrate, ili da idu na krajnju stanicu ili u svoju zemlju, jer su to ljudi radno sposobni, nemaju žene, nemaju dece, nemaju ništa. Zašto su došli?”

Radikali će se svesrdno zalagati da se pitanje Kosova vrati u Ujedinjene nacije, a važna stavka programa Srpske radikalne stranke je i “da država garantuje ljudima subvencije.”

U ime Pokreta slobodnih građana govorila je Selena Ristić Vitomirović, inače četvrta na izbrnoj listi ovog pokreta.

Ona naglašava da veruje u program PSG, ali i dodaje da je glavni preduslov za njegovu realizaciju, dolazak na vlast.

“Da bismo sproveli program treba da budemo na vlasti, ali sam tu zato što se taj program u potpunosti slaže sa onim za šta se ja zalažem. Pokret slobodnih građana se zalaže za pružanje jendnakih šansi svima za rast, razvoj i obrazovanje”, navodi Selena i upozorava na važnost besplatnog obrazovanja, dodajući da ono mora biti svima dostupno:

“Obrazovanje treba da bude besplatno. Neka to bude osnovna škola, ali ne možemo da govorimo o besplatnom obrazovanju ako komplet knjiga košta od 100 do 150 evra i ako to ne mogu svi da priušte. Problematično je da roditelji u današnje vreme obrazuju dete”.

Pokret slobodnih građana se zalaže za autonomiju visokoškolskih institucija.

“Smatramo da fakulteti ne treba da finansiraju pojedinca vec da čitav sistem treba da se prilagodi društvenim promenama i svemu onome što društvo kao takvo zahteva. Fakultet mora da ostane autonoman i ne sme da zavisi ni od jedne vlasti koja tu dolazi. Mi nismo tu zbog vlasti, vlast treba da bude tu zbog nas, oni su u našoj službi”, ističe Selena Ristić Vitomirović.

Program Pokreta Dosta je bilo predstavila je Mirjana Raščanin.

Jedan od glavnih ciljeva ovog pokreta prema njenim rečima je ukidanje partijskog zapošljavanja, koji su, kako je naglasila, mnogi pre njih pokušali da iskorene, ali bez uspeha i zbog nedostatka političke volje.

“Ukidanje partokratije i partijskog zapošljavanja – to je ono po čemu smo mi poznati”, naglašava Mirjana Raščanin dodajuči da Pokret Dosta je bilo insistira na transparentnom radu državne uprave.

“Zalaže se za javnost rada državne uprave i za pravo potpune privatnosti za sve građane. Državna uprava finansira se našim novcem i mi imamo potpuno pravo da znamo ko, kada, koliko i kako troši taj novac u naše ime” , naglašava Raščanin i dodaje da je programom ovog pokreta predviđena vladavina prava, država u kojoj nema korupcije i u kojoj se strogo kažnjava nelegalno sticanje imovine.

“Tražimo vladavinu prava i borci smo protiv korupcije”, ističe Mirjana Raščanin dodajuči da Pokret Dosta je bilo traži i donošenje Zakona o poreklu imovine koji će oduzeti nezakonito stečenu imovinu i vratiti je građanima Srbije.

Jaka i stabilna domaća privreda je još jedan od prioriteta, ovog pokreta, što se, kako navodi, može ostvariti drugačijom poreskom politikom.

“Pokret Dosta je bilo, kao suverenistički pokret, se zalaže za jačanje domaće privrede. Mi ne želimo globalne korporacije mi želimo jaku domaću privredu. U tom smislu pripremili smo program jačanja domaće privrede putem smanjenja poreza i doprinosa i to za jednu trećinu ili čak jednu polovinu poreza”, kaže Mirjana Raščanin i dodaje:

“Zalažemo se za ukidanje subvencija stranim investitorima. Smatramo da je taj novac potrebno dati našim malim privrednicima, malim i srednjim preduzecima i poljoprivrednicima”.

Program liste „Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović“ predstavio je Saša Dimitrijević.

“Mi možemo da živimo od lovnog turizma i zdravstvenog turizma. Znate koliko je istočna Srbija bogata planinama, Stara planina, Miroč.. Koliko tu raznovrsne divljači ima, koliko Italijani plaćaju za neki trofej”, naglasio je Dimitrijević i skrenuo pažnju na značaj Nikoličeva i Gamzigradske banje za razvoj zdravstvenog turizma.

Njegova politička opcija smatra da su “Sokobanja, Rtanj, Rajačke pivnice, Brestovačka banja, Đerdapska klisura razvojna šansa isočne Srbije.

“Vodimo računa da budemo ekološka oaza da se izvade reke koje su gurnute u cevi”, dodao je još predstavnik Narodnog bloka.

Prilikom izlaganja spoljnopolitičkog dela programa naglasio je da za Srbiju nije dobro potpuno vezivanje za Kinu.

“Protiv sam da budemo maksimalno dobri sa Kinezima. Ne želim da budemo kineska gubernija. Trebamo biti i sa Zapadom”, naglasio je Dimitrijević.

Svoje razloge za bojkot parlamentarnih izbora, zakazanih za 21. jun 2020. kao i svoje političke stavove i opredeljenja, izneće već sutra 17. juna, od 18. časova u bašti Omladinskog centra, i predstavnici partija koje su se odlučile na bojkot pomenutih izbora.

Voditelj i urednik tribine je Danijela Milovanović Nedeljković.

Oznake
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close