VestiZaječar info

RARIS: Predstavljen projekat „Obnovljiva energija za pametan rast i zaštićeno okruženje“

Regionalna agencij za razvoj istočne Srbije – RARIS u saradnji sa Privrednom komorom iz Vidina, realizuje projekat „Obnovljiva energija za pametan rast i zaštićeno okruženje“, koji sufinansira EU kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Tim povodom u Zaječaru je održana konferencija na kojoj je predstavljen projekat, njegova implementacija kao i partneri.

„Kroz projekat želimo da unapredimo kapacitete za zaštitu životne sredine, razumemo obnovljivu energiju kao sredstvo za održivo korišćenje prirodnih resursa i vidimo primere dobre prakse iz oblasti obnovljivih izvora energije“, kažu iz RARIS-a.

Krasimir  Kirilov, predsednik Regionalne privredne komore Vidin je kazao, da ova tema nije nova ali da će biti interesantna u narednim godinama.

„Kod nas u Bugarskoj ima dosta projekata koji se finansiraju iz države i iz Evropske unije, a koji relizuju pravna lica kao i domaćinstva koja koriste obnovljive izvore energije. I mislim da je pravo vreme za realizaciju ovakvih projekata, a mi možemo da damo informacije i da spojimo  ljude koji to realizuju u praksi. Kod nas je to, kao i u mnogim drugim zemljama, davno zaživelo jer je to budućnost pa će se takvi projekti sve više finansirati kako bi se koristila ta energija. Organizovaćemo radionice na kojima će govoriti eksperti i stručnjaci iz ove oblasti. Saradnju sa RARIS-om imamo već duži niz godina, kao i sa ostalim gradovima u Srbiji, Niš, Leskovac i drugi, naročito sa gradovima iz pogranične regije, istakao je Kirilov.

On je dodao da je ova saradnja i razmena iskustava izuzetno značajna.

„Ne možeš da živiš sam, moraš da živiš uz komšije, a kad ti je dobar komšija onda je i tebi dobro. Mi se trudimo da jedni drugimaa damo što više u ovim partnerstvima da bi svima bilo dobro“, kazao je Kirilov.  

Konferencija je jedna od početnih aktivnosti projekta, slede izdavanje priručnika o obnovljivim izvorima energije, izrada četiri promotivna filma o ovoj temi, šest promotivnih radionica, obuke. ž

U planu su i  putujuće radionice sa ciljem obilaska lokacija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i razmene dobre prakse, izrada Studije ,,Preporuke za uvođenje obnovljive energije u region Vidin – Zaječar’’, kao i organizacija foruma na ovu temu.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button