DruštvoVestiZaječar info

Dr Petar Paunović O ZLU I DOBRU – posle COVID-a 19

Rajačka škola zdravlja

O epidemiji COVID – 19, sve manje se govori. Da nema policijskog časa stekao bi se utisak da je epidemija prestala. Govori se o političkim i ekonomskim stvarima.

Neki postavljaju pitanje šta će biti posle. Uglavnom pretpostavljajući da će biti loše, i da se moramo navići da živimo sa virusom COVID-19. Ko preživi!.

Iako epidemiji nije kraj postavlja se pitanje o zlu i dobru koje donosi sa sobom. Kada je reč o dobru, pretpostavljalo se da će nas ujednini, kao NATO bombardovanje, ali nije! Politički potivnici se ukopavaju i pripremaju oružje. Rat (izbori) je na pragu.

Epidemija COVID – 19, stvorila je uslove da se izvede ekepriment digitalizacije nastave u školama. Škole su zatvorene, đaci raspušteni, nestali su dnevnici iz đačkog života, nastava se održava na Interentu i TV, ispita će biti. Ako eksperiment uspe, možda će škola defintivno nestati iz našeg života. Odumreće. Dok nam crkve blistaju i popovi se bogate, prosvetni radnici će ostati bez posla i čamiti u siromaštvu. Da li je to dobro ili zlo koje će nastati kada epidiemija COVID-a prođe, videćemo.

COVID – 19, otkri još jednu istinu, da u našoj zemlji ne postoji zdravstvena politika. Ozbiljne stvari u životu naroda vezane za zdravlje ljudi se rešavaju od slučaja do slučaja, a prednost se daje, kad kod je to moguće – kliničkoj medicini: bolnice, bolnički kapaciteti, respiratori, laboratorije, lekovi… U ovoj epiemiji, preventivna medicina se nije ni čula ni osetila. Srpsku epidemiologiju predstavljala su dva epidemiologa penzionera i jedna profesorka epidemiologije koja nije u životu nikada suzbijala ni jednu epidemiju. COVID -19, je bila prilika da epdiemiolozi Srbije pokažu šta mogu, da se pokažu bolji od svojh profesora – učitelja. Nažalost, ta prilika u neprovrat prolazi. Jedan poznati profesor preventivne medicine je jednom rekao da lekari koji leče seku korov, a lekari prevetivci čupaju korov iz korena. To se događalo i događa ovih dana sa COVID-om 19. Epidemija se suzbija u bolnicama, umesto u zajednici, gde se nalaze njene klice, koren i uzroci.

Političari već deceniju i više govore da se Srbija može dičiti svojim investicionim ulaganjem u trajna dobra. Pimeri su železara u Smederevu, borski rudnik, putevi, pruge, električne centrale i dr. Ali se ne setiše da je najvažnija investicaja od trajnog značaja – zdravlje. To je investicija svih investicija. Drušvto koje ulaže u zdravlje, ulaže u zdravstveni napredak, osnovu svakog drugog napretka.

Ostaje i nešto dobro, kao odgovor onima koji pitaju šta će biti posle COVID-a 19. Posle COVID-a 19, nastupiće DOBA HIGIJENE. Ako nam ostane navika da često peremo ruke izbeći ćemo nove epidemije, tz.“epidemije prljjavih ruku“ i nove bolničke, „kućne“ infekcije po domovima za stare i drugim domovima i ustanovama za kolektivni smeštaj i ishranu.

U Rajcu 25. aprila 2020. godine

Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja, spec. epidemiologije, učesnik u suzbijanju variole na Kosovu 1972.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close