VestiZaječar info

Priređen koncert „Za Mošu“ -Zaječarci evocirali uspomene na značajnog zaječarskog umetnika

Koncert „Za Mošu“, posvećen Momčilu Radenkoviću, jednom od najznačajnijih zaječarskih muzičara, osnivaču, pevaču, gitaristi i kompozitoru legendarne grupe „Zlatni prsti“, njenom muzičkom i duhovnom vođi i jednom od pokretača zaječarske “Gitarijade”, priređen je sinoć na košarkaškom igralištu kod zaječarske srednje škole, gde je Moša i poslednji put nastupio.

Njegove kolege, prijatelji i oni koji su poštovali Mošin rad i dela, okupili su se sinoć sa nadom da će koncert u čast velikog zaječarskog muzičara, postati tradicija.

„Želeli smo da napravimo ovakav jedan događaj, da svi koji vole Mošine pesme se okupe i na jedan ovakav način obeležimo sećanje na njega. On je neponovljiv, njegov tenor je jedinstven i nadamo se da će ovakvo okupljanje postati tradicija. Važno je da smo se okupili, mi nostalgičari, Zaječarci koji su u to vreme išli na igranke u Dom omladine. To je bio jedini motiv“, kazao je Branko Grujić, Mošin prijatelj, koji u Americi živi 22 godine. On je, kako nam je rekao, sa Mošom svirao 15 godina.

„Moša i ja smo se družili 50 godina, naučio sam od njega da sviram. On je osnivač, kao i nas trojica, školskih drugara, Udruženje muzičara. Mi smo snimili osam Mošinih pesama, neke nove, spremali smo se da radimo, međutim, desilo se da se on iznenada razboleo i napustio“, rekao je Branko.

Koncert „Za Mošu“ organizovali su MG studio, picerija Scena, XLR udruženje muzičara i Rok klub Zaječar.

Rođen je 1951. godine u Zaječaru, gde je završio srednju tehničku školu. Radio je kao muzički urednik i ton – majstor u Radio Zaječaru, zatim se bavio ugostiteljstvom, ali će ostati upamćen kao frontmen grupe “Zlatni prsti” popularne širom nekadašnje Jugoslavije. Ova rege i rok grupa, koja je kasnije promenila naziv u “Nokaut” izdala je dva albuma i sedam singl ploča i ispisala zlatnim slovima deo istorije zaječarske urbane muzike.

Momčilo Radenković – Moša (1957-2021) pevač specifične boje glasa, kompozitor i pesnik – autor mnogih iskrenih i originalnih pesama, muzičar koji je čvrsto svirao gitaru, tokom karijere napisao je više od 150 pesama. Ostaće upamćene kompozicije “Budi hrabra” i „Zbogom ostaj mila moja“ uz koje su mnoge generacije Zaječaraca patile za prvim ljubavima, ali i “Igraj rege”, “Kako da osvojim tebe”, „Žuti taxi“, „Ima nešto u tebi što nikom poklonio ne bih“ i brojne druge.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button