KulturaVestiZaječar info

Premijera predstave „Čehovljeva soba“ oduševila publiku u Zaječaru

U prepunoj sali zaječarskog pozorišta sinoć je izvedena premijera predstave “Čehovljeva soba” sezona prva, rađena prema pričama Antona Pavloviča Čehova.

„Čitanje Čehova na način na koji su to učinili Nikola Zavišić, koji je i reditelj predstave, i Una Đelošević, je nešto fantastično, do sada neviđeno na sceni zaječarskog teatra“, navode u zaječarskom pozorištu.

Prema rečima reditelja, zajedno sa zaječarskim glumcima iskrojen je jedan  novi Čehov, a sa scene je timsko, grupno, ekipno prosleđen do publike.

„To je više moguće njegove nežnosti, grubosti, šale, apsurda, satire, farse, duboke emocije, svega onoga što se u izabranim pričama krije. I možda još nešto, što se pojavilo usput, tokom druženja i rada“.

Očekivanja reditelja su ispunjena i zaječarska publika je u potpunosti pristala na ovo ponuđeno putovanje kroz devet sasvim različitih krugova života Antona Pavloviča.

„Od sasvim intimnih, malih događaja (priče „Ženska osveta“, „Otišla je“ i „Mekušac“), do velikih, glasnih, bučnih razmirica („Neopreznost“, „Kameleon“, „Činovnikova smrt“), pa preko nežne ali i surove zimske intime („Šala“) i, kako smo ih nazvali „ženskih priča“ („U hotelu“, „Poslednja Mohikanka“), ovo je jedno zajedničko, scensko-muzičko putovanje u Čehovljevu dimenziju na način kako je mi sada vidimo“, navodi direktor pozorišta Vladimir Đuričić.

On dodaje da je ova predstava pomak u repertoarskoj politici zaječarskog pozorišta.

„Publika je prvi put videla naše glumce u sasvim drugom izdanju, pokazali su neke svoje talente koje do sada nisu imali prilike da pokažu. Osim u redovnom repertoaru ova predstava će bez imalo sumnje otići na mnoge festivale i imaće brojna gostovanja“, ocenjuje Đuričić.

Ovu odličnu predstavu potpisuju:

Koncept / dramatizacija / režija / dizajn svetla / scenski prostor / ideja kostima: Nikola Zavišić

Koncept / dramatizacija / ideja kostima / scenski pokret / telesno vođenje: Una Đelošević

Saradnik na kostimu / konsultant za kostim: Petra Fotez

Kostim: Mirjana Stanojević i Gorica Ilić

Muzika / aranžmani / bend predstave: Vujadin Milošević (gitara), Predrag Grbić (harmonika), Miloš Tanasković (gitara, udaraljke), Ana Bretšnajder (električni klavir), Jelena Rajić (električni klavir), Marija Stanković (električni klavir), Ivana Bartunjek (ukulele).

Pomoć oko aranžmana Nikoli Miloševiću, dizajn i produkcija zvučne slike: Dušan Purešić.

Inspicijent / šaptač – vikač / vođa hora / nadzor predstave: Marija Ristić

Igraju (podeljeno po pričama):

ŠALA: Marija Stanković kao Nadežda Petrovna i Gabrijel Bećarević kao On

OTIŠLA JE: Ivana Bartunjek kao Žena i Branislav Mijatović kao Muž

POSLEDNJA MOHIKANKA: Miloš Tanasković kao Dobar Prijatelj i Vujadin Milošević kao spahija Dokukin, Viktorija Arsić kao Olimpijada Jegorovna Hlikina i Predrag Grbić kao Dositej Andrejič Hlikin, Marija Stanković kao Timoška, neobični posilni.

MEKUŠAC: Sanja Nedeljković kao Julija Vasiljevna i Vujadin Milošević kao Pripovedač

U HOTELU: Nataša Petrović kao pukovnikovica Nišatirina, Marija Stanković kao Ljelja i Sanja Nedeljković kao Mila, Branislav Mijatović kao Hotelijer i Gabrijel Bećarević kao kapetan druge klase Kikin, plemić

ŽENSKA OSVETA: Ana Bretšnajder kao Nadežda Petrovna Čelobitjeva i Vujadin Milošević kao Lekar, Marija Stanković kao Timoška, neobični posilni

ČINOVNIKOVA SMRT: Miloš Tansković kao Ivan Dimitrič Červjakov, činovnik, Predrag Grbić kao visoki činovnik, general Brižalov, Ivana Bartunjek kao Žena Červjakova, Ana Bretšnajder i Jelena Rajić kao Pripovedači.

NEOPREZNOST: Branislav Mijatović kao Petar Petrolejevič Strižin, sestrić pukovnikovice Nišatirine, Jelena Rajić kao Dašenjka, stara devojka, Gabrijel Bećarević kao Apotekar.

KAMELEON: Vujadin Milošević kao policijski nadzornik Očumjelov i Miloš Tanasković kao Jeldirin, pomoćnik, Gabrijel Bećarević kao juvelir Hrjukin i Marija Stanković kao Hrt, pas generalova brata, Nataša Petrović kao Pelagija, generalova kuvarica, Ivana Bartunjek, Ana Bretšnajder i Viktorija Arsić kao Pripovedači.

Realizacija scenografije: Mirko Stokić, majstor svetla: Dragan Marković, šminka: Aleksandra Marković, tonski tehničar: Stevan Đorđević, rekvizita: Željko Šoršokanović, tehnika: Miodrag Marković, Boban Simonović, Zlatko Golubović, Ivica Marković, organizator: Miroslav Kamenković.

Premijeru predstavu je gledao i Goran Ibrajter, selektor ovogodišnjeg  Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, koji će u Zaječaru biti održan u prvoj polovini maja.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button