DruštvoVestiZaječar info

POZIV mladima iz istočne Srbije za učešće u projektu “Na tebe je red – promeni svet”

Rukovodeći se idejom da podsticanje mladih ljudi da učestvuju u očuvanju svoje životne sredine predstavlja značajan iskorak u pravcu osiguravanja održivosti razvoja naših zajednica i borbe protiv klimatskih promena, Udruženje “Dečiji centar” Zaječar, u saradnji sa udruženjem “Žensko Lobi” Demir Kapija (Severna Makedonija), sprovodi Erasmus+ projekat “Na tebe je red – promeni svet” (It’s your turn to change the world). 

Da bi se načinio ovaj korak potrebno je podići nivo svesti i razviti niz veština za aktivno učešće mladih u promociji ljudskih prava u oblasti zaštite okoline i očuvanja biodiverziteta, smatraju u udruženjima “Dečiji centar” i “Žensko Lobi”.

-Za razliku od drugih oblasti omladinskog angažmana, problemi očuvanja životne sredine podjednako angažuju muškarce i žene. Uticaj žena na zaustavljanje klimatskih promena, potencira se u većem broju međunarodnih dokumenata, navode autori projekta navodeće da je cilj da se kroz obrazovanje za aktivno očuvanje životne sredine promoviše ravnoteža privrednog rasta, očuvanje biodiverziteta, kulturne raznolikosti i društvenog blagostanja na način koji uključuje marginalizovane grupe i pitanja rodne ravnopravnosti. 

-Promene u lokalnim sredinama imaju drugačiji uticaj na žene, decu, marginalne grupe i mogu ih učiniti ranjivijim u budućnosti. Glavna aktivnost našeg projekta je omladinska razmena, koja će biti održana u selu Inovo na Staroj Planinini u periodu od 19. do 28. jula, kažu u Dečijem centru i dodaju:

-U omladinsku razmenu će biti uključeno ukupno 40 učesnika/ca, i to 20 iz Severne Makedonije i 20 iz Srbije. Svi oni će na omladinskoj razmeni proći korz set edukativnih radionica i izleta.

Konkretni produkti projekta i razmene su 2 video priloga/filma – jedan o susretu sa ljudima iz Rakite i Toplog Dola, sela koja su svojom energijom probudila do sada najveći ekološki protest u Srbiji i drugi o benefitima učešća na razmeni, kroz lične utiske i priče o promenama

Autori projekta pozivaju sve mlade ljude, koji žele da uzmu učešće u ovom projektu, da se prijave putem online aplikacionog formulara.

Uslov za učešće je da mladi, koji žele da se prijave, u trenutku realizacije omladinske razmene imaju između 15 i 25 godina. Od njih se traži da na što bolji način predstave sebe i svoje veštine.

U okviru online aplikacije posotoje pitanja koja se odnose na samoprocenu poznavanja engleskog jezika.

-Želimo da naglasimo da poznavanje engleskog jezika nije ključno pri odabiru učesnika/ca. Prednost će biti pružena mladima iz istočne Srbije, ističu autori.

Rok za slanje prijave je 7. jun 2020. godine. 

Link ka online formularu: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=tY-evZQTkU2SZ3mXDHAr0IeQ2u8xuHZAoD0a2MamZHNURDhTVjM2Tjg0R0s1TzUzS05WTDJVN0VCQS4u

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close