BorDruštvoKnjaževacVestiZaječar info

Potpisan Memorandum o saradnji između Naučno tehnološkog parka Niš i RARIS-a

Danas je u Zaječaru potpisan Memorandum o saradnji Naučno tehnološkog parka (NTP) Niš i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS).

Ovaj Memorandum je potpisan sa ciljem formiranja Regionalne mreže NTP Niš za razvoj inovativne privrede i tehnološkog preduzetništva i namerom stvaranja uslova za saradnju strana potpisnica u projektima i oblastima iz zajedničkog interesa.

Naučno tehnološki park, koji je osnovan zajedničkom inicijativom Vlade Republike Srbije, Grada Niša i Univerziteta u Nišu, želi da da doprinos formiranju ekosistema za razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva i privuče inovativne tehnološke kompanije iz regiona kao i da okupi i kreira mrežu partnera regionalnih razvojnih agencija, regionalnih privrednih komora, poslovnih inkubatora, startap centara, coworking prostora, klastera i poslovnih udruženja.

RARIS predstavlja jednog od ključnih stejkholdera iz regiona sa kojim NTP Niš želi da radi na izgradnji inovativnog ekosistema. 

Na osnovu potpisanog Memoranduma moguće je sprovoditi međusobnu saradnju u oblasti inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, podrške razvoju i unapređenju programa za transfer znanja i tehnologija, širenja mreže virtuelnih članova NTP Niš koji će koristiti usluge virtuelnog članstva, kao i u oblasti kreiranja zajedničkih projekata i programa iz oblasti inovacija i tehnološkog preduzetništva koje će koristiti kompanije iz virutelnog članstva. Takođe, moguć je zajednički nastup pred nacionalnim institucijama za podršku inovacijama i tehnološkom preduzetništvu (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku…), kao i rad na Strategiji pametne specijalizacije regiona.

Ovom prilikom RARIS je predstavio nekoliko projekata za razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva koji su trenutno u pripremi, kao što su projekti Tehnološkog inkubatora u Boru i Trening/Start-up centra prehrambene industrije u Knjaževcu.

Potpisani Memorandum će omogućiti i uključivanje Naučno tehnološkog parka u dalju pripremu ovih i sličnih projekata u regionu.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button