DruštvoVestiZaječar info

Zaječar: Porast broja slučajeva porodičnog nasilja ZABRINJAVA ILI POKAZUJE PROMENU SVESTI U DRUŠTVU?

U toku 2020. godine izrečeno je, od strane nadležnog suda, 155 produženih mera zaštite žrtava porodičnog nasilja, odnosno određeno je udaljenje nasilnika iz domaćinstva i zabrana prilaska žrtvi prema 155 lica, pokazuju podaci iz Posebne evidencije Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru.

To je za 20 produženih mera više nego u 2019. godini kada je, shodno Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izrečeno 135 produženih mera zaštite od nasilja u porodici.

-Uzroci ove pojave su uglavnom povezani sa konzumiranjem alkohola, upotrebom psihoaktivnih supstanci a česti su i zbog duševne bolesti učinioca, navodi osnovni javni tužilac Slaviša Dimitrijević.

-Kaznena politika je pooštrena, osude su često na kaznu zatvora u trajanju od preko jedne godine a u prevenciji nasilja u porodici posebnu ulogu imaju ovlašćeni policijski službenici i predstavnici Centra za socijalni rad u sklopu Grupe za koordinaciju Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pri Tužilaštvu, navodi Dimitrijević.

Ovom grupom rukovodi ovlašćeni zamenik tužioca u OJT Zaječar, a sastanci na kojima se razmatraju aktuelni slučajevi nasilja u porodici održavaju se dva puta mesečno.

-I pored svog preventivnog i redovnog rada zabrinjava rast prijavljenih slučajeva ali, sa druge strane, to može biti i pokazatelj o promeni svesti u društvu o ovoj pojavi, te se žrtve češće, radi zaštite, odlučuju da podnesu prijave nadležnim organima, samim tim manji broj slučajeva porodičnog nasilja ostaje u takozvanoj „crnoj zoni“ kriminaliteta, odnosno u zoni neprijavljenih slučajeva, smatra Slaviša Dimitrijević.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button