DruštvoZaječar info

Online RADIONICA: Dan sećanja na ROMSKE ŽRTVE Holokausta

Građanski romski pokret koji se bavi poboljšanjem demokratskih procesa u Srbiji i aktiviranjem romske zajednice, Opre Roma Srbija, povodom obeležavanja Dana sećanja na romske žrtve Holokausta u Drugom svetskom ratu, uputio je poziv za online radionicu.

Tokom Drugog svetskog rata nacistička Nemačka je sistematski sprovodila HOLOKAUST – reč je o progonu i genocidu nad različitim etničkim, verskim i političkim grupama. Žrtve ovakve politike Trećeg Rajha bili su pored Jevreja i Romi. Drugog avgusta 1944. godine je u jednom danu ubijemo 4.300 Roma. Smatra se da je broj stradalih Roma tokom Drugog svetskog rata između 500.000  i 3.000.000 ljudi. O Romima i njihovom stradanju tokom Drugog svetskog rata se, smatraju iz organizacije, ne zna dovoljno. I tim povodom su odlučili da na tu temu održe radionicu.

Da bi obeležio ovaj dan Opre Roma Srbija, romski građanski pokret, će 2. avgusta, sa početkom od 13.00 časova organizovati radionicu na online platformi Zoom. Ova radionica će se sastojati iz tri dela. U prvom delu će se razmatrati ekonomski, politički i pravni uzroci izbijanja Drugog svetskog rata; nakon toga sledi drugi deo koji će se baviti deportacijama i stradanjem Roma tokom Drugog svetskog rata. U završnom, trećem, delu radionice biće napravljena evaluacija – šta je naučeno i šta preduzeti da se istorija ne ponovi.

Oznake
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close