HronikaKulturaNegotinVesti

Održana komemoracija Adamu Puslojiću

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru danas je održana komemoracija Adamu Puslojiću, pesniku, piscu i prevodiocu koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi. Komemoraciji je prisustvovao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Adam Puslojić je rođen 11. marta 1943. u Kobišnici kod Negotina, a umro 31. decembra 2022. godine u Beogradu.

Na komemoraciji su o životu i delu Adama Puslojića govorili njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnici: Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Centar za kulturu – Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Vlasta Mladenović, urednik časopisa „Razvitak“,  Dragoljub Firulović Džo, negotinski i krajinski pesnik, slikar i muzički umetnik i Bora Dimitrijević, nekadašnji direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ i Narodnog muzeja.

Puslojić je jedan od začetnika pesničkog pokreta pod nazivom klokotrizam. Prevodio je sa rumunskog i ruskog jezika.Tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, bio je u uredništvu časopisa Кnjiževna reč. Bio je počasni član Rumunske akademije od 1995. godine, počasni građanin Negotina, član Srpskog PEN-kluba, član Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Adam Puslojić bio je i dugogodišnji prijatelj i saradnik zaječarskog teatra. U njegovu čast, uoči 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, 2020. godine, u zaječarskom pozorištu upriličeno je „Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića“, kada mu je dodeljena statueta „Zoran Radmilović“. Učestvovao je više puta u programu „Pesnici Zoranu Radmiloviću“, ispred spomenika slavnom glumcu, a kao pesnik bio je učesnik prve Likovne kolonije „Gamzigrad“, kao i Sabora umetnika 2021. godine.

Znameniti srpski pesnik Adam Puslojić sahranjen je juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button