DruštvoSlobodno vremeVestiZaječar info

OČIŠĆENO PRIOBALJE GRLIŠKOG JEZERA: Za nekoliko sati prikupljeno 100 džakova smeća

NA OBALI GRLIŠKOG JEZERA PRIKUPLJENO 100 VREĆA OTPADA


Neformalna grupa zaljubljenika u prirodu danas je organizovala akciju čišćenja priobalja Grliškog jezera u kojoj je prikupljeno oko 100 džakova smeća. Akciji se odazvalo 30-ak Zaječaraca, a već naredna, slična akcija planirana je za mesec dana.

Iako se podrazumeva da nakon boravka u prirodi pokupimo smeće za sobom i odložimo ga tamo gde mu je mesto, još uvek ima nesavesnih građana koji se ne vode tim pravilom, pa je tako priobalje Grliškog jezera, odakle se grad Zaječar snabdeva pijaćom vodom, prepuno plastičnih flaša, sijalica, kutija… Zbog takve ružne slike koja nam govori da je ekološka svest kod građana još uvek na, ne tako zavidnom nivou i da na tom polju ima još prostora za rad i  edukaciju, neformalna grupa zaljubljenika u prirodu, organizovala je akciju čišćenja priobalja Grliškog jezera u kojoj je, za nekoliko sati, prikupljeno oko 100 džakova smeća.

„Neka posebna ideja za ovu akciju i nije potrebna, jer se svakodnevno susrećemo sa gomilom smeća tamo gde mu mesto nije. Volim prirodu, često planinarim, ali se sve češće i susrećem sa smećem koje se baca svuda, i time zagađuje životna sredina. Hajde da danas pošaljemo poruku nesavesnim građanima da to više ne rade i da sačuvamo ovu lepotu oko nas, kako bi ona ostala i za buduće generacije. Hajde da naučimo svi zajedno i naše najmlađe sugrađane šta je životna sredina i kako je treba čuvati“, rekla je Sanja Đorđević, jedna od organizatora akcije.

Akciji čišćenja priobalja Grliškog jezera odazvalo se oko 30 Zaječaraca, a najmlađi ljubitelj prirode koji je dao svoj doprinos akciji ima samo pet   godina.

„Došla sam sa mamom i tatom da prikupimo smeće i očistimo ovo jezero kako bi bilo lepše za sve nas. Rekli su mi da to tako treba i ja sam rado došla da pomognem“, rekla je petogodišnja Nora.

Ovakve i slične akcije biće organizovane i u narednom periodu sa ciljem podizanja svesti kod građana o očuvanju životne sredine.

Prema rečima Bore Bogdanovića, jednog od organizatora, ova radna akcija je realizovana pre prvomajskih praznika sa jasnim ciljem.

„Bilo je pitanja zašto se akcije na organizuje posle prvomajskih praznika jer će mnogi urančiti upravo na ovom jezeru i da će tek jezero biti naruženo smećem. Upravo smo želeli da pošaljemo poruku da je priobalje jezera sada očišćeno, zalaganjem onih koji su želeli da daju doprinos u očuvanju životne sredine i pošalju lepu sliku sa današnjeg okupljanja. Hajde onda da poštujemo nečiji trud, nečije vreme, da poštujemo pre svega ovu planetu, jer drugu nemamo, i ne ostavljamo smeće za sobom, posebno nakon promajskih praznika jer ćemo samo na taj način uživati u ovoj prirodnoj lepoti koja nas okružuje“, istakao je Bogdanović.

Doprinos akciji čišćenja priobalja Grliškog jezera dalo je Javno komunalno preduzeće „Timok održavanje“ kupovinom kesa i rukavica za učesnike akcije, kao i Javno komunalno stambeno preduzeće „Zaječar“ čiji su kamioni svo prikupljeno smeće odvezli na deponiju.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button