VestiZaječar info

OBNAVLJA SE PUTNA INFRASTRUKTURA – Ničić: Idemo od sela do sela

U Rgotini su danas asvaltirane dve ulice u ukupnoj dužini od 780 metara, a radove je sa svojim saradnicima i članovima Saveta MZ obišao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Za radove u ovim ulicama utrošeno preko 350 tona asfaltne mase a investicija je vredna više od 4,5 miliona dinara.

Prema rečima Ničića, reč je o projektu koji je započeo krajem prošle godine, koji obuhvata rehabilitaciju svih seoskih ulica u kojima 40-ak godina ništa nije rađene, a čiji je završetak planiran do 2025.

„Imamo nameru da radimo u sve 42 seoske mesne zajednice. Ovo je prva faza, ustvari nastavak onoga što je prekinuto, ne zbog vremena nego zato što je firma koja je dobila posao ,,Štrabag“ morala da izvrši remont asvaltne baze. Nastavićemo to da radimo i na jesen. Svake godine ćemo na proleće imati prvu fazu, na jesen drugu fazu. Hoćemo da rehabilitujemo sve uništene ulice u selima, kao i ulice u prigradskim naseljima koje nikada nisu bile asfaltirane. Ljudi ih željno čekaju, ali tu je uslov koji postoji, da se potpiše ugovor sa Kancelarijom za lokani ekonomski razvoj“, rekao je Ničić danas u Rgotini.

Već sutra, prema rečima Ničića, mehanizacija se iz Rgotine seli u Salaš, gde će u prolećnoj fazi biti rekonstruisano oko 450 metara ulica u vrednosti od oko 2,5 miliona dinara.

Priprema terena već se vrši u Vražogrncu gde će se asfaltiranje vršiti u četvrtak ili petak.

Projekat “Sanacija i rehabilitacija seoskih ulica i sokaka 2020-2025” vredan je preko milijardu i dvesta miliona dinara, realizovaće se, prema Ničićevim rečima, do proleća 2025. godine, svake godine u dve faze oktobar – maj i jun – oktobar. Biće obuhvaćene sve 42 seoske mesne zajednice kao i rubni delovi grada.

„I to nema veze sa izborima. U nekim selima ostavljaćemo prostor, tamo gde znamo po projektima, da će ići kanalizaciona mreža. Obaveza nam je da, do 2025. godine, uradimo sisteme za prečišćavanje otpadnih voda. To podrazumeva da se mora uraditi kanalizacija i u gradu i u selima. U gradu će biti veliko postrojenje koje će verovatno povezivati i Grljan i Zvezdan i Veliki Izvor, dok će se za ova sela raditi i grupna ili pojedinačna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a to podrazumeva i primarnu mrežu pa će se onda priključivati ko kako može. Paraleno radimo više stvari što iziskuje veliki novac. Očekujem da se, već u subotu, sastanemo sa ministrom Momirovićem, gde ćemo razgovarati o nastavku jednog krupnog projekta koji je, nažalost, stao. Ovaj projekat, čija je vrednost preko dva miliona eura, započela je Republika, a to je rekonstrukcija ulica Ivana Milutinovića, Pavla Ilića i Save Kovačevića, da bi, već u narednoj godini, nastavili Hajduk Veljkovu ulicu i Negotinski put. Takođe, imam nagoveštaj od Republike da će vrlo brzo početi sa radom i saobraćajnice od vražogrnačke rampe, pa sve do Zvezdana. U nekim delovima grada već se postavljaju nova autobuska stajališta, a biće postavljena svuda“, istakao je Ničić.

Celokupan projekat, navodi Ničić, ogromnim sredstvima pomoći će, iz budžeta, i Republika Srbija.

„Ulice će biti potpuno rehabilitovane. Mislim da ćemo to ostvariti mnogo lakše od druge faze 2022. godine.  To je zato što znam da će tada porez na zarade u Zaječaru biti tri puta veći zbog fabrike koja dolazi, jer će biti 2500 onih koji redovno primaju plate, a to je direktni priliv u budžet grada. Ne možemo mnogo očekivati od Republike, mnogo su nam pomogli i još uvek pomažu. Ja očekujem da ta pomoć ne izostane ni sad dok ne stanemo na noge. Očekujem i da na jesen 2022. godine potpuno stabilizujemo  finansijsku situaciju i da će Zaječar moći da živi od svojih prihoda, od poreza na zarade i drugih stvari koje su izvorni prihodi. Mi dobijamo i transferna sredstva i taj novac nam puno znači. Dugovanja grada smo sveli sa dve i po milijarde od 2017. godine na nekih blizu 600 miliona dinara. Ta dugovanja su delom i reprogramirana tako da ne opterećuju mnogo grad. Kao što znate, redovno se isplaćuju plate i ostalo“, naveo je Ničić.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button