DruštvoVestiZaječar info

Nova crkva u Šipikovu – u slavu zaštitniku Svetom Iliji

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i episkop timočki Ilarion obišli su danas radove na izgradnji Hrama Svetog Ilije u Šipikovu. Hram je izgrađen za samo četiri godine, a meštani Šipikova će, nakon dve decenije, ponovo imati mesto gde mogu da pronađu svoj mir i da se pomole Bogu.

Prema rečima meštana Šipikova, izgradnja crkve za ovo zaječarsko selo je od velikog značaja.

„Mnogo znači crkva za meštane ovog sela, dugo smo čekali na to, zaista puno znači. Narod se vraća srpskoj pravoslavnoj crkvi i svetosavlju.“, kaže Ilija Brijazović iz Šipikova.

Prema rečima prvog čoveka grada Zaječara Boška Ničića, želja meštana Šipikova dobija svoj epilog.

„Dve decenije sam slušao u Šipikovu, da je selu, pored toga što smo uradili Dom kulture i putnu infrastrukturu koja je nedostajala, potrebna crkva koja je urušena. Meštani su iskazali želju da se ovde sagradi novi Hram Svetog Ilije. Naišli su na razumevanje vladike i Eparhije timočke i evo nas ovde sada posle četiri godine, a to nije dug vremenski period izgradnje, jer se crkve dugo grade, jer treba dugo i da traju. Verujem da će ova crkva nadživeti mnoge generacije i da će se ovde očuvati naša pravoslavna vera“, rekao je Ničić ističući da nije razlog izgradnje ove crkve nadmetanje sa nekim sestrinskim crkvama.

„Nije razlog izgradnje ove crkve nadmetanje sa nekim sestrinskim crkvama, koje znaju da krše kanone pravoslavlja time što su pokušali ovde da nešto rade bez ičije dozvole. Mislim da to treba prevazići. Ovo je sagrađeno jer je potreba meštana da imaju svoj hram, da oni koji to žele imaju gde Bogu da se pomole“, rekao je Ničić.

On je dodao da je Grad pomogao izgradnju Hrama, kao i priložnici.

„To je izuzetno bitno, ne možemo samo mi, jer ima još pet, šest sela gde iz temelja treba da se sagradi crkva, a ima i puno sela u kojima treba da krenemo sa obnovom hramova koji nisu više za bogosluženje“, naveo je Ničić.

Episkop timočki Ilarion obratio se meštanima Šipikova rečima da se ne susreću tako često, ali da je sada prilika da se u novoizgrađenom hramu, koji je, kako je rekao, u građevinskom smislu dobio svoju punoću i svoju lepotu, izgled i celinu, susretnu i vide šta još predstoji do čina samog osvećenja hrama, kada će on kompletno i zvanično biti predat narodu na bogoslužbenu upotrebu.

„Znamo da tamo gde postoji hram i parohijski sveštenik, gde potoji aktivan bogoslužbeni život, narod lakše odlučuje da ostane na tom prostoru. Ova crkva je potreba naroda i osećaj odgovornosti lokalne samouprave grada Zaječara i crkve, da narod ovde dobije crkvu. Ljudi iz ovog mesta znaju da je dobra volja postojala i pre 15-ak godina, pa je započeto sa izgradnjom hrama, ali zbog nedostatka sredstava i u nekom trenutku nedostatka volje i dobre saradnje između svih nadležnih institucija, izgradnja hrama nije nastavljena. U međuvremenu smo videli da su temelji nedovoljno kvalitetno urađeni i da je zemljište nestabilno. Naknadno smo radli istraživanje, stabilizaciju zemljišta, pomerili lokaciju ovde gde je sada hram“, rekao je episkop timočki Ilarion.

Za četiri godine, kako se čulo prilikom obilaska radova, za izgradnju hrama u Šipikovu uložen je 21 milion i 800 hiljada dinara, a Uprava za saradnju sa crkvom i verskim zajednicima je nekoliko godina finansirala i istraživanje zemljišta, kao i temeljne radove.

„Nama predstoji postavljanje svete trpeze, prestola, postavljanje ikonostasa, a onda ćemo krenuti i sa živopisom. Takođe, predstoji nam i spoljno uređenje porte, prilaza, a očekujemo da možda u toku ove godine bude i osvećenje hrama“, zaključio je vladika Ilarion.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button