VestiZaječar info

NEMANJA TRIFUNOVIĆ TIMOČKI PRAVOSLAVNI VITEZ

Na Popovoj plaži u hladnom Crnom Timoku danas je održana tradicionalna, deseta po redu, centralna proslava Timočke krajine u plivanju za Bogojavljenski Časni krst -Zaječar 2023 – Pobednik je Nemanja Trifunović, pripadnik Vatrogasno-spasilačke jedinice u Zaječaru


Grad Zaječar i Srpska pravoslavna eparhija Timočka, i ove godine, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanja, a u duhu negovanja tradicije, na Crnom Timoku, na Popovoj plaži, uz molitvu i blagoslov episkopa timočkog gospodina Ilariona, organizovali su, po deseti put, centralnu proslavu Timočke krajine, u svečanom plivanju za Bogojavljenski Časni krst, simbol hrišćanstva.

Ove godine, u hladnom Timoku (temperatura vode je bila 7,2 stepena Celzijusa), u preplivavanju staze, nadmetao se 21 učesnik iz Zaječara, cele Timočke krajine i šire, među kojima su i dve devojke Miljana Džudović i Nataša Vasilijević iz grada na dva Timoka.

Učesnici ovogodišnjeg takmičenja su i : Aleksandar Nikolić (1991), Nikola Milenković (1989), Radoslav Ilić (1994), Marko Panić (1985), Stefan Žikić (1997), Slobodan Arsić (1993), Predrag Vukičević (1971), Marko Ćosić (1994), Marko Cvetković (1996), Marko Ilić (2001), Igor Rudić (1991), Nemanja Trifunović (1996), Andrija Stanisavlјević (2000), Dragan Petrović (1960), Nikola Aleksić (1996), Nemanja Veselinović (1991), Boban Đokić (1991), Kevin Shafer (1996) i Nemanja Cvetković (1996).

Najbolji među najodvažnijima bio je Nemanja Trifunović (26) pripadnik Vatrogasno – spasilačke jedinice iz Zaječara. A po završetku plivanja ovi odvažni momci i devojke su gromoglasnim aplauzom nagrađeni od nekoliko hiljada prisutnih vernika na bisernoj obali Popove plaže.

Kao i prethodnih odina, po već ustaljenom protokolu, i ovogodišnja svečanost je počela jutarnjom Svetom arhijerijskom Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog, u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u evropskom Zaječaru, a zatim , u porti Saborne crkve, obavljeno je veliko vodoosvećenje, a nakon toga duga kolona vernika prošla je kroz centar grada, sve do Popove plaže, gde su u prisustvu nekoliko hiljada građana, potom školaraca , sportista iz zaječarskih sportskih kolektiva, vartogasaca, policajaca PU Zaječar, kao i drugih uvaženih gostiju i vernika, koji su prisustvovali viteškom plivanju u Crni Timok, odvažnih mladića za Časni krst, slavu, lovor i titulu pravoslavnog viteza Timočke krajine za 2023. godinu, a potom i prigodnom kulturno umetničkom programu.

Tradicionalni obred vađenja zaleđenog Časnog krsta iz reke simbol je i sećanje na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. Pliva se nizvodno, staza je duga 33 metara, koja simbolizuje godine života Isusa Hrista na zemlji, do vaskrsnuća.

Pre starta trke protojerej Zoran Golubović blagoslovio je sve punoletne plivače koji su pre toga dobili potvrdu lekara o psiho – fizičkoj spremnosti, a tradicionalno goluba, simbol Duha Svetog i mira, u vazduh je pustio Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i jedan od najzaslužnijih što se ova prelepa manifestacija od 2008. godine ponovo održava u evropskom Zaječaru.

Nemanji Trifunoviću, ovogodišnjem nosiocu Bogojavljenskog krsta, kao nagrada pripao je pobednički viteški plašt od pliša sa krstovima, potom trofejni krst, detelinasti, sa ornamentima, kao i zlatnik sa slikom Krsta i ugraviranim današnjim datumom.

Da i ove godine, na bisernoj obali Crnog Timoka, sve protekne kako se samo poželeti može i kako to dolikuje Bogojavljenskom plivanju za Časni krst, simbolu hrišćanstva, veliki doprinos dali su Crkvena opština, Grad Zaječar, Sportski savez grada Zaječara, JKP Vodovod, Vatrogasna spasilačka brigada, Zdravstveni centar Zaječar, Policijska uprava Zaječar, Komunalna policija, Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Odred izviđača Zaječar i mnogi drugi.

ANA N. PETKOVIĆ

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button