DruštvoVesti

Nakon najave vraćanja restriktivnih mera PROTEST ISPRED SKUPŠTINE

Foto: Print Scr. Youtube

Demonstranti i pristalice opozicije sukobili su se sinoć sa policijom i pokušali da upadnu u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu, nakon najave vraćanja restriktivnih mera, koje podrazumevaju policijski čas za vikend, radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Jedna grupa demonstranata nakratko je uspela da se probije u zgradu Skupštine, ali su ih policajci potisnuli, a oni su uzvratili paljenjem baklji i bacanjem kamenja, flaša i jaja na policiju.

Policija je u nekoliko navrata ispalila suzavac na demonstrante ispred zgrade parlamenta, a izbilo je i nekoliko sukoba između policajaca i nekih od najekstremnijih demonstranata.

Učesnici protesta krive vladu za porast broja slučajeva koronavirusa i tvrde da građani ne treba da plaćaju cenu još jednim policijskim časom.

Više desetina policajaca i civila povređenih tokom nereda prevezeni su na VMA.

Na ulici su ostali zapaljeni kontejneri, zapaljeni policijski automobili, smeće po ulicama, polomljeni saobraćajni znaci, uništene žardinjere, kamenje, nekoliko slomljenih izloga.

Povređena su najmanje 43 policijska službenika i 17 demonstranata, rekao je za RTS direktor policije Vladimir Rebić., a kao organizatori upada u Skupštinu označeni su Damnjan Knežević i bivši poslanik Srđan Nogo. 

Reporteri su izvestili da su okupljeni oterali Vuka Jeremića kada se približio ulazu u zgradu Skupštine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić osudila je proteste, navodeći da će policija zaštititi red i mir i optužila opozicione političare da stoje iza upada u parlament.

U Srbiji je, podsetimo, do sada evidentirano 16.168 slučajeva koronavirusa, i 330 preminulih, a samo juče zabeleženo je 299 novoobolelih i 13 preminulih.

Predsednik Aleksandar Vučić juče popodne je, obraćajući se javnosti, situaciju sa epidemijom koronavirusa opisao kao “alarmantnu” i “kritičnu”, jer su bolnice blizu popunjenih kapaciteta, navodeći na kraju da “nas čeka korona u najužasnijem izdanju u narednih nekoliko meseci”, i dodao da “predaja nikada nije bila opcija”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close