DruštvoVestiZaječar info
Najnovije vesti

Nakon jučerašnja četiri nova slučaja, DANAS JOŠ SEDAM ZARAŽENIH VIRUSOM COVID 19

U poslednja 24 sata broj osoba inficiranih virusom covid-19 u Zaječaru povećao se za sedam, samo dan ranije zabeležena su četiri nova slučaja zaražavanja ovim virusom, a tim povodom oglasio se i Krizni štab u gradu na Timoku.

Kako navodi komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Boško Ničić, starosna struktura novoevidentiranih obolelih osoba kreće se od 29 do 55 godina, a prateći prebivališta inficiranih dolazi se do zaključka da je virus “raširen” na čitavom području grada i u okolnim selima.

„Nažalost, kod jednog broja osoba, klinička slika pokazuje ozbiljne simptome ove virusne infekcije“, navodi komandant Štaba i dodaje:

„Ovakvi rezultati ukazuju da apeli i molbe Štaba za vanredne situacije, većini onih koji misle da je ovaj virus šala, ne dopiru do svesti.
Situacija, već na prvi pogled, u prodavnicama, koje masovno primaju kupce koji ne nose maske, javnom prevozu sezonskih radnika, taksi prevozu, kafićima i kafanama, gde osoblje ne nosi zaštitne maske i ne koristi se obavezno dezinfekciono sredstvo na stolovima gostiju, masovne proslave maturskih večeri, rođendanska i sl. slavlja, bez poštovanja propisane distance i sanitarno-higijenskih mera, sportska takmičenja, uz potpunu toleranciju sanitarne inspekcije i odgovarajućih pravosudnih organa (pre svega tužilaštva), odaje sliku stanja koje se otrže kontroli“.

Ničić navodi da vlasnici brojnih, pre svega, ugostiteljskih objekata prekoračuju radno vreme, higijensko-tehničke propise i izlažu podsmehu uvedene mere.

Dodaje i da su obavezne dezinfekcione barijere nestale sa ulaza gotovo svih objekata ili su postavljene tako da se lako preskaču ili zaobilaze ili su u stanju koje ne pruža nikakvu dezinfekciju, kao i da obaveza dezinfekcije ruku kupaca, na ulazu u maloprodajne i ugostiteljske objekte ne postoji pošto su ih vlasnici samoinicijativno ukinuli.

„JKP “Higijena”, zadužena od strane Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, za kontrolu rada gradskih pijaca i hale sireva, apsolutno ne sprovodi propisane mere i dozvoljava haos u poverenim poslovima.
Uporni pozivi Štaba za vanredne situacije i intervencije komunalne milicije očigledno ne daju rezultate te će sutra, nakon sastanka Stručnog tima ŠVS grada (čine ga ljudi iz ZC Zaječar, ZZJZ „Timok“, inspekcijskih službi, policije i Gradske uprave Zaječar) biti zakazana i sednica Štaba za vanredne situacije Zaječara koja će, ukoliko se nastavi ovakvo, krajnje neodgovorno, ponašanje predložiti, moguće, uvođenje VANREDNE SIRUACIJE u gradu u konsultaciji sa Ministarstvom zdravlja i resornim ministrom“, navodi Ničić dodajući da nakon obavljene procedure, i uz poštovanje svih zakonskih propisa, neće ni časa časiti, svestan svih političkih posledica po sebe lično, ali i posledica po zdravlje svih građana ako to ne učini, da ovakvu odluku donese „štiteći grad od neodgovornih i nesavesnih pojedinaca“.

„Poslednji put Vas MOLIM da zajednički preduzmemo mere, uozbiljimo se shodno situaciji, opominjemo neodgovorne i spasimo NAŠ ZAJEČAR od najgoreg scenarija koji može da usledi. Posebno ovaj apel upućujem mlađem naraštaju koji, očigledno, misleći da su lično (zbog godina i dobrog imuniteta) zaštićeni, ignorišu sve mere ne vodeći računa da im u kućama, sa njima, žive najmiliji sa brojnim hroničnim bolestima koje se infekcijom ovim virusom mogu drastično pogoršati“, zaključio je Ničić.

Prikaži više

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button