BoljevacBorDonji MilanovacDruštvoKladovoKnjaževacMajdanpekNegotinVestiZaječar info
Najnovije vesti

Najavljeno otvaranje laboratorije za PCR testiranje u ZAJEČARU

Foto: pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić najavio je danas da će u narednom periodu biti otvorene još četiri laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji, kako bi se skratilo vreme čekanja rezultata. Jedna od njih biće otvorena u Zaječaru.

Vekić je za RTS izjavio da su na početku epidemije korona virusa PCR test radile samo dve laboratorije u Srbiji, a da su sada u obradu uzoraka i testiranje uključene 22 laboratorije.

“Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija”, kazao je Vekić i dodao da je u planu da testovi mogu da se rade i u laboratorijama u Užicu, Šapcu, Zaječaru i Kruševcu.

Podsetimo, lokalne samouprave na teritoriji istočne Srbije su već donele odluku o nabavci laboratorije Zavodu za javno zdravlje “Timok” kako bi se ubrzao postupak otkrivanja novoobolelih od covida 19 time što bi se skratilo vreme čekanja rezultata, a Grad Zaječar je raspisao tender.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić

“Stručni tim je bio ovde, dolazili su stručni ljudi iz Ministarstva zdravlja, Batuta i sa Medicinskog fakulteta. Pogledali su kapacitete našeg Zavoda za javno zdravlje. Mi smo već doneli odluku i raspisali tender kao gradovi za nabavku laboratorija. Oni su rekli da će to uraditi država. A da mi možemo u nekom građevinskom delu, zato što objekti nisu baš prilagođeni, da pomognemo kao lokalne samouprave”, rekao je danas gradonačelnik Boško Ničić i dodao:

“Mi ćemo morati ponovo da se sastanemo i donesemo nove odluke. Nama je bilo lakše da nabavimo laboratoriju nego uređivanje objekata, građevinski, zakonski je lakše, zato što to nisu naši objekti već republički, ali naći ćemo rešenje”.

Ničić naglašava da je najbitnije da ima dobre volje i od strane lokalnih samouprava i od strane Vlade Republike Srbije za to da Timočka Krajina dobije jednu dobru, savremenu laboratoriju i da više Timočani ne moraju da čekaju rezultate po nekoliko dana, već po nekoliko sati.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button