DruštvoVestiZaječar info

Motka – novo sredstvo i metod borbe protiv KOVIDA 19

SLOGA je socijalni kapital!

U borbi potiv KOVIDA 19 nisu pomogli karantin, policijski čas, gvozdena disciplina i gvozdena pesnica, ali nije sve još upotrtebljeno. Gradonačelnik Kragujevca, poručuje da bi epdiemiju KOVIDA 19 mogli suzbiti motkom po narodu! Oni koji znaju ponešto o epidemijama u prošlosti, pomisliće na epidemije kuge u srednjem veku kada su kužne bolesnike spaljivali.

Bilo kako bilo, epidemija KOVID 19 plamti u Kragujevcu i razbuktava se u drugim žarištima po Srbiji. Vlast koja je preuzela svu incijativu i predlagala mere za suzbijanje KOVIDA 19 u Srbiji, je sve nervoznija. Nesuglasice u procenama toka epidemije koje su sve pale vodu. Mere koje je Vlada predlagala ne poštuju se. Dvorski epidemiolozi, kako epidemiologe Kriznog štaba nazva Basara u svojoj kolumni, u listu Danas, prebacuju jedni drugima.

Oni koji su verovali da drže epidemiju pod kontrolom okrivljuju jedni druge. Okrivljivanje i prebacivanje su klice nesloge i svađe. A nesloga i svađa su uvek bile razlozi neuspeha. Moglo bi se reći da Krizni štab i njegovi pomoćnici nemaju najosnovnije sredstvo da bi uspeli u borbi sa KOVIDOM 19 – SOCIJALNI KAPITAL. Sloga je socijalni kapital.

Drugim rečima, da bi uspeli da stanemo na put KOVIDU 19 u Srbiji potrebna je međusobna saradnja svih koji učestvuju u suzbijanju epidemije. Već je jednom pomenuto da je u ovoj epidemiji zapostavnjen zdravstveno-vaspitni rad. Epidemija je suzbijana u bolnicama a ne u zajednici, gde su njene klice i koren. Tražila su se brza rešenja da bi pobeda nad KOVIDOM mogla biti postignuta do izbora. Uspehu na izborima podređena je borba protiv epidemije. U jednom trenutku, sve zabrane su skinute. Zbog toga korona virus naplaćuje danak.

Da bi postigli uspeh protiv KOVIDA 19 potrebna je saradnja sa narodom. Sa narodom treba razgovarati, razgovarati, razgovarati…

Narod treba poučavati. NARODU SU POTREBNE LEKOVITE REČI, A NE MOTKA!

U Rajcu, 29. juna 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja/Rajačka narodna škola zdravlja

Oznake
Prikaži više

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close