DruštvoIzazovi i mogućnosti - Mladi u Knjaževcu i knjaževačkim selimaKnjaževacVesti

MLADA KNJAŽEVČANKA MILJANA JE PONOS SVOG GRADA

NA NACIONALNIM TAKMIČENJIMA OSVAJA PRVE NAGRADE, NEDAVNO POSTALA DOBITNICA I NAJVIŠEG GODIŠNJEG PRIZNANJA OPŠTINE KNJAŽEVAC


Miljanu Stanojević, učenicu 2/2 razreda Knjaževačke gimnazije, skromnu devojku širokog osmeha, znanja iz oblasti matematike i fizike dovela su do brojnih nagrada, a nedavno je postala dobitnica i Majske nagrade, najvišeg godišnjeg priznanja, koje se uručuje povodom Dana opštine Knjaževac

Miljana Stanojević, učenica 2/2 razreda Knjaževačke gimnazije, briljira u dve nauke. Nedavno je osvojila prvu nagradu na Republičkom takmičenju iz fizike, kao i prvu nagradu na Republičkom takmičenju iz matematike.

Skromna, talentovana, širokog osmeha, Miljana kaže da je dosta truda i vremena potrebno kako bi se postigli ovakvi zapaženi rezultati, ali dodaje i da njoj to nije teško.

Vukovac i nosilac titule Đak generacije u svojoj osnovnoj školi, Miljana, koja takvu tradiciju nastavlja i tokom srednjoškolskog obrazovanja, pohađajući opšti smer Gimnazije u Knjaževcu, ne odvaja predmete kao omiljene i one malo manje omiljene, već marljivo radi kako na polju matematike, tako i na polju fizike, i kaže da podjednako voli i jednu i drugu nauku i da im se jednako posvećuje. Za njen uspeh, dodaje, zaslužan je i profesor matematike.

„Profesor matematike me je spremao od početka ove, a i prošle godine. Imali smo dodatnu nastavu, ali takođe se spremam i kod kuće“, priča nam Miljana.

Konkurencija, i na Republičkom takmičenju iz fizike, koje je održano u Matematičkoj gimnaziji u Beogrdu, i na Republičkom takmičenju iz matematike, održanom u Novom Pazaru, je bila veoma jaka, ali su đaci iz Timočke krajine pokazali i zavidan nivo znanja.

„Volela bih da se veći broj dece angažuje oko ovih takmičenja, i iz nekih drugih predmeta. Možemo da imamo dobre predstavnike. Što se tiče baš matematike i fizike nema ih puno, ali mislim da je naš region, Zaječarski okrug, veoma jak po tom pitanju, jer sam ja prvu nagradu na državnom takmičenju iz matematike osvojila zajedno sa Marko Milovićem iz Zaječara“.

Na nedavno održanoj svečanoj akademiji u Knjaževcu, priređenoj prilikom obeležavanja Dana opštine, uručena su najviša godišnja priznanja – Majske nagrade, najuspešnijim pojedincima i kolektivima za 2024. godinu. Među dobitnicima je i Miljana Stanojević. Ovo priznanje, kako se navodi u obrazloženju, Miljana je dobila za stalno marljivo učenje i ostvarene natprosečne rezultate na takmičenjima – za osvojena prva mesta na državnim takmičenjima iz matematike i fizike.

„Zadovoljstvo mi je da budem predstavnik Knjaževačke gimnazije i Knjaževca na takmičenjima koja su od velikog značaja i za mene, a i za grad, nadam se“, kaže Miljana i dodaje:

„Veoma mi znači ova nagrada, jer će me podsticati da se dalje usavršavam, radim i nadam se ostvarim još veći rezultat“.

Miljana među dobitnicima najviših godišnjih priznanja u Knjaževcu

Knjaževac misli na svoju budućnost
Da Knjaževac misli na svoju budućnost pokazuje i činjenica da lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za stipendije đacima i studentima, obezbeđuje besplatne užine za školarce, a povodom Svetog Save, 27. januara, a u okviru Svetosavskog konkursa “Budućnost Knjaževca” nagrađuje svoje najuspešnije studente sa po 35.000 dinara.

Što se Miljaninog obrazovanja tiče, neupitne su i odlične ocene iz drugih školskih predmeta, a pored kontinuiranog usavršavanja i sticanja znanja u oblasti matematike i fizike, ova vredna knjaževačka gimnazijalka je završila i Osnovnu muzičku školu „Predrag Milošević“ u Knjaževcu, a u slobodno vreme trenira, kaže, voli da šeta, ide na aerobik…

Što se tiče nastavka školovanja i Miljanine karijere, ova skromna gimnazijalka iz jedne od najlepših varoši u Srbiji, kaže: „otom-potom“, ali i dodaje da će verovatno biti nešto povezano sa matematikom ili fizikom.

„Tu u obzir dolaze i tehničke nauke, interesujem se i za programiranje“, dodaje Miljana, za koju su naučne vratolomije „mačji kašalj“.

Puna nade i ambicije, iz dana u dan stičući nova znanja i usavršavajući se, Miljana nastavlja ka postavljenim ciljevima vezanim za dalje obrazovanje i karijeru, a mi joj želimo puno uspeha!


Sadržaj je objavljen u okviru projekta „Izazovi i mogućnosti – Mladi u Knjaževcu i knjaževačkim selima“, kroz tematsku celinu „Škola i karijera: Priča o uspešnim mladim Knjaževčanima, posebno onim koji su prošli kroz lokalne škole i teže uspešnoj karijeri“. Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button