DruštvoVestiZaječar info

Ministarka Darija Kisić sa gradonačelnikom Ničićem obišla vrtić „Svitac“ u Zaječaru

Ministarka za brigu o porodici i demografiju dr Darija Kisić danas je prilikom posete Zaječaru, sa gradonačelnikom Boškom Ničićem, obišla vrtić “Svitac” gde se započinje sa rekonstrukcijom i adaptacijom dela ove ustanove, zajedničkim sredstvima Ministarstva i grada Zaječara.

Smeštajni kapacitet vrtića „Svitac“, jednog od sedam vrtića u okviru Predškolske ustanove „Đulići“, nije u potpunosti iskorišćen jer je deo prostora trenutno van funkcije. Vrednost radova, čijom realizacijom bi se povećali kapaciteti, čime bi se eliminisala lista čekanja prilikom upisa dece, što će za rezultat imati usklađivanje rada i roditeljstva, iznosi 8.388.960,00 od čega Ministarstvo za brigu o porodici demografiju obezbeđuje 5.378.330,00.

Obilasku vrtića i druženju sa decom, prethodio je sastanak ministarke Darije Kisić i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, u Gradskoj upravi.

“Jedan od prioriteta Vlade Srbije jeste podrška porodicama sa decom i kada je u pitanju finansijska podrška ona je nikada veća. Posebno smo ponosni kada vidimo da i lokalne samouprave izdvajaju dodatna sredstva iz svojih budžeta koja usmeravaju ka pronatalitetnoj politici”, rekla je Darija Kisić.

Ona je naglasila da je Grad Zaječar primer odgovorne politike kada je u pitanju podrška porodicama sa decom, budući da u te svrhe izdvaja nešto više od 13 miliona dinara. Zajednička pronatalitetna politika Vlade Srbije i Grada Zaječara, kako je dodala, daje rezultate, jer se svake godine u Zaječaru rađa sve više dece.

“Tako je i ove godine u odnosu na prethodnu i zato smo sa velikim zadovoljstvom podržali rekonstrukciju jedne od predškolskih ustanova i očekujemo da se smanje liste čekanja za upis u vrtić i da se u potpunosti eliminišu”, rekla je Kisić.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić zahvalio je ministarki Kisić na poseti i izdvojenim sredstvima za rekonstrukciju vrtića „Svitac“.

„Naši rezultati kada je u pitanju rađanje dece su u poslednje dve-tri godine vidljivi, ali imamo još dosta toga šta možemo da uradimo. ne samo što se tiče materijalnih izdavanja, već i drugih uslova da bi se povećao broj dece, broj mladih. Nažalost, disparitet koji postoji između broja umrlih i broja novorođenih još uvek postoji i to je ono što se vidi na popisu stanovnika. Neki misle da je to zbog radnih mesta, odlaska u inostranstvo, nije. Ta cifra popisa stanovništva je rezultat onogo o čemu govorim. Jedna od stvari koja doprinosi tome da se roditelji opredele za veći broj dece jesu i uslovi u obdaništima, povećanje kapaciteta u vrtićima. Do pre nekoliko godina nismo imali liste čekanja, sada ponovo imamo“, rekao je NIčić.

Adaptacijom obdaništa „Svitac“ stvoriće se bolji uslovi, ali je još brojnih ideja i planova.

„Radićemo na tome da što pre uradimo projekat i da pronađemo sredstva možda i preuredimo prostor da nema apsolutno liste čekanja bar u gradu, a potrudićemo se da i na neka sela proširmo tu politiku, jer neka velika sela u okolini Zaječara pokazuju sada mnogo veći broj novorođene dece. Dečiji smeh je ono što raduje i što nas tera da ulažemo i u sela, da sprovodimo i mere oko kupovine kuća za mlade bračne parove“, naveo je Ničić i podsetio da je grad Zaječar počeo dve godine pre Republike da dodeljuje kuće mladim bračnim parovima.

„To je dobro jer mogu da konkurišu sada i kod Grada i kod Republike“, dodao je Ničić.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button