BorVesti

Međunarodni dan Roma u Boru

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, sada već tradicionalno, u saradnji sa romskim udruženjima, (REAB-om, Udruženjem Roma za osobe sa invaliditetom, kao i udruženjem Romska inicijativa mladih „Gypsy soul“), obeležiće Međunarodni dan Roma 08. aprila, u sali Muzičke škole.

Međunarodni dan Roma obeležava se 08. aprila, širom sveta , u cilju upoznavanja njihove kulture, jezika, običaja, tradicije kao i podizanje svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Ovaj dan predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma održan 1971. godine u Londonu na kome su predstavnici Roma razgovarali o socijalnim pitanjima Roma, romskom jeziku, kulturi, obrazovanju kao i o ratnim zločinima počinjenim nad pripadnicima Romske populacije u Drugom svetskom ratu.

Iako su najveća manjinska zajednica u Evropi, Romi i dalje predstavljaju jednu od najugroženijih grupa koji se suočavaju sa teškim uslovima za život. Pored ostvarenih brojnih pomaka u cilju uključivanja Roma u društvene tokove, pripadnici romske nacionalnosti se i dalje susreću sa brojnim diskriminacijama.

Prirodno se nameće pitanje: Mogu li Romi biti uspešni u Srbiji? Pored izvođenja najlepših romskih pesama i čitanja romske poezije, veče će biti posvećeno i razvojnim putevima predstavnika Romskih udruženja sa ciljem podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju i na koji način unaprediti njihov položaj u društvu.

Početak je u 20.00h

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button