DruštvoNegotinSlobodno vremeVesti

„Krajinska berba“ i Bilja Krstić na Rogljevačkim pivnicama

Negotinska krajina tradicionalno obeležava početak berbe u vinogradima. U Rogljevu, nadomak Negotina, godinama se održava manifestacija „Krajinska berba“, u toku koje posetioci imaju priliku da dožive berbu na tradicionalan način, onako kako se radilo pre pojave mašina i tehnologije.

Ove godine, na „Krajinskoj berbi“ gostovaće Bilja Krstić & Bistrik Bend, koji će svojim muzičkim etno repertoarom dati novi momenat ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Cilj ove manifestacije je da se sačuvaju narodni običaji i tradicija Negotinske krajine u kojoj se od davnina ljudi bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Rogljevačke pivnice su, uz Smedovačke i Rajačke, jedinstvene po svojoj arhitekturi i nameni – kameni vinski podrumi u kojima „stanuje“ vino. Pivnice su prevashodno nastajale u 19-om veku, kada i postaju poznate u celoj Evropi zbog izuzetnog kvaliteta vina i grožđa.

Udruženje „Rogljevačke pivnice“, koje orgaizuje „Krajinsku berbu“ uz pomoć Turističke organizacije Opštine Negotin, Opštine Negotin i Ministarstva turizma nastavlja da gaji narodne običaje vezane za vino i grožđe. Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i tuirzam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada a sprovodi GIZ, je ove godine podržao realizaciju „Krajinske berbe,“ što je deo projektnih ciljeva – da se sačuva materijalna i nematerijalna kulturna baština ali i da se region Istočne Srbije prikaže kao atraktivna turistička destinacija za goste iz zemlje i sveta.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button