DruštvoHronikaVesti

Korona virus: Preminuo patrijarh Irinej, Krizni štab razmatra nove mere

Patrijarh Irinej (90) preminuo je jutros u 7.07 od posledica korona virusa u bolnici u Beogradu.

U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma” u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović,” saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Vest o smrti patrijarha Irineja prvo je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu.

Patrijarh Irinej je 4. novembra primljen u vojnu bolnicu u Beogradu, dan pošto je potvrđeno da je zaražen virusom korona.

Zdravstveno stanje mu se pogoršalo u četvrtak, 19. novembra, saopštio je konzilijum lekara bolnice, a prenela SPC.

Nekoliko dana pre nego što je saopšteno da je zaražen korona virusom, patrijarh je služio višesatnu liturgiju i opelo na sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, koji je preminuo 30. oktobra od posledica Kovida-19.

Irinej je rođen 27. avgusta 1930. godine u selu Vidove kod Čačka.

Krizni štab će danas razmatrati nove mere za borbu protiv epidemije, dok širom sveta raste broj zaraženih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je juče da će država uvesti policijski čas ukoliko Krizni štab to oceni kao najbolje rešenje.

Epidemiološka situacija u je kritična, posebno u Beogradu, izjavio je epidemiolog Predrag Kon za RTV, rekavši da nema više prostora za primanje novih pacijenata, pa se oni prevoze u druga mesta.

„Mi žrtvujemo delove sistema kada otvaramo kovid bolnice, a smanjujemo kapacitete za lečenje ostalih bolesti. Na kraju će da se vidi koje su posledice”, rekao je Kon.

Istakao je i da „nema novih lekara” koji bi mogli da pomognu zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv korona virusa, navodeći da „ne može student-volonter da radi sa najtežim slučajevima”.

U Srbiji je još 6.109 ljudi bilo pozitivno na korona virus u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj zaraženih od početka epidemije prešao 100.000, dok zaraza uzima maha u većem delu sveta.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button