DruštvoVestiZaječar info

KAD ŽENE VODE

USPEŠNO REALIZOVANA EDUKACIJA 11 ŽENA IZ ZAJEČARSKIH SELA U OKVIRU PROJEKTA “KAD ŽENE VODE”


Aleksandra Jonović iz Lubnice je samohrana majka koja rado sa svojom porodicom i prijateljima provodi vreme na porodičnom imanju na potezu između Lubnice i Zaječara. Tu se i rodila ideja da iskoristi postojeći potencijal svog domaćinstva, položaj porodičnog imanja i njegove bliže okoline, da spoji lepo i korisno, i pripremi atraktivnu turističku ponudu, koja će njoj i njenoj porodici predstavljati izvor određene zarade, a njenim gostima pružiti užitak na seoskom imanju, u prirodi, na samo nekoliko kilometara od centra grada, ali i od Romulijane, Gamzigradske banje, na tridesetak kilometara od Rtnja, Tupižnice… Kako bi ostvarila ovu svoju ideju Aleksandra se prijavila za obuku u okviru projekta ,,Kad žene vode’’.

„Imamo oko šest hektara imanja na potezu između Lubnice i Gamzigrada, na oko dva kilometra od Romulijane. Volimo prirodu, svež vazduh, volimo šumu i često sa prijateljima boravimo na tom imanju, pripremamo razna jela i uživamo u tom ambijentu, u kom i oni koji ne jedu puno, obožavaju da jedu., tamo je sve slatko. Onda se rodila ideja da to omogućimo i drugima“, priča Aleksandra koja se nije dvoumila da se prijavi kada je čula za obuku koju organizuje Grad Zaječar za žene koje žive na selu i žele da se bave seoskim turizmom ili pokrenu neku svoju sopstvenu proizvodnju.

Zatekli smo je, izuzetno zadovoljnu onim što je naučila i punu optimizma, prilikom uručenja sertifikata, na završnom događaju povodom realizacije projekta “Kad žene vode”, sada još odlučniju da ne odustaje od svojih snova.

„Kroz ovaj projekat sam dosta naučila, kako da se bavim tim poslom. Učili su nas i kako da izradimo biznis plan da bi mogle da konkurišemo i dođemo do izvora finansiranja. Prvi deo obuke je bio posvećen i marketingu, kako da se promovišemo i kako da što pre dođemo do turista koji vole seoski turizam. I sva ostala predavanja su bila izuzetno korisna“, navodi Aleksandra i dodaje da je za nju posebno značajno bilo studijsko putovanje organizovano u okviru obuke.

„Upoznale smo ljude koji se uspešno bave ovim poslom. To mi sada sve izgleda jednostavnije nego što sam zamišljala. Shvatila sam da je važno krenuti, pa bili to i mali koraci, a onda se u hodu nadograđivati“, kaže Aleksandra.

Obuku u okviru projekta ,,Kad žene vode’’, koji ima za cilj unapređenje položaja žena u lokalnoj zajednici kroz ekonomsko osnaživanje i unapređenje položaja žena sa sela, završilo je 11 žena iz zaječarskih sela, koje su, kako navode organizatori obuke, pokazale izuzetnu spremnost da nauče osnove bavljenja seoskim, odnosno ruralnim turizmom, da nauče na koji način se registruje gazdinstvo, koji fondovi i izvori finansiranja su im dostupni, kao i šta je sve potrebno da bi se vodilo jedno etno domaćinstvo.

Žene koje su osnažene setom edukacija, iz oblasti osnova bavljenja ruralnim turizmom, digitalnog marketinga, brendiranja svojih proizvoda, pisanja biznis plana, i upoznate sa izvorima finansiranja koje mogu koristiti za ostvarivanje svojih ideja, na primeru dobre prakse u domaćinstvu porodice Ćirić, odnosno u Vili Babin zub u Balta Berilovcu, videle su kako sve to treba da izgleda i šta je to što je njima potrebno da bi se bavile seoskim turizmom.

Na završnom događaju, povodom realizacije projekta “Kad žene vode”, koji se realizuje u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština, uručeni su sertifikati polaznicama i zahvalnice učesnicima projekta. Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Boško Ničić.

„Ovaj projekat je izuzetno značajan, a moje iskustvo govori da žene ništa slabije, naprotiv, tamo gde vode, vode čak i bolje od mušakaraca, a ne govorim samo o lokalnoj administraciji, nego i o javnim preduzećima i ustanovama. Odgovornost je kod žena na izuzetno visokom niovu“, rekao je prilikom obraćanja Ničić i čestitao svima koji su učestvovali u realizaciji projekta „Kad žene vode“ i najavio novu saradnju sa organizacijom Svis PRO plus, kroz koji treba da se ojačaju neki drugi kapaciteti.

Prisutni su mogli da pogledaju i promo film koji je snimljen u okviru projekta „Kad žene vode“.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button