KulturaSlobodno vremeSportVestiZaječar info

KAD PROCVETA BAŠTA BALKANA U VELIKOM IZVORU, to izgleda ovako

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sinoć je završena 11. dvodnevna manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Bašta Balkana”, koja je, u potpunosti opravdavajući svoj naziv, okupila oko 900 učesnika iz 27 opština i gradova Srbije, ali i iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije i Slovenije.

Manifestacija je počela takmičenjem u kuvanju sarmi, a nastavljena traktorskim defileom kroz selo.

I ove godine nije izostalo tradicionalno takmičenje orača, a prvo mesto pripalo je Mlađanu Stojanoviću iz Grljana, članu ekipe Nezavisnog sindikata policije. I druga pozicija pripala je članu iste ekipe – Milošu Žikiću.

I drugog dana smotre organizovana su brojna takmičenja, dečji maskenbal i bogat kulturno-umetnički program.

Kako čuvaju folklor i tradiciju svog kraja prikazali su članovi kulturno-umetničkaih društava iz: Velikog izvora, Halova, Vražogrnca, Gamzigrada, Rgotine, Gradskova, Grlišta, Šljivara, Zvezdana, Dubočana, kao i FSDR “Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara.

Prvi put je na “Bašti balkana” organizovano takmičenje seoskih kulturno-umetničkih društava sa teritorije grada Zaječara. Pobednik je KUD “Stojan Nikolić Čile” iz Velikog Izvora.

Nagrada za najbolji izvorni splet pripala je KUD-u “Gradec” iz Gradskova, a nagradu za najbolju koreografiju osvojio je KUD “Zoran Gajić” iz Rgotine. Najbolji kolovođa je Mihajlo Ilić, a najbolji kec Ena Nikolić, oboje iz KUD-a “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Manifestacija je bila prilika i da se izabere lepotica Bašte Balkana.

Najlepšom je proglašena Mina Petrović iz Halova, prva pratilja je Andrea Jovanović iz Zvezdana, a druga pratilja je Iva Mihajlović iz Zaječara.

Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je ekipa “Tri brata”, a posebno interesantna bila je trka sa mlekarskim kantama.

Pobednik u kategoriji muškaraca je Aleksandar Mladenović, a u kategoriji žena Violeta Bradić Dobrosavljević, oboje iz Velikog Izvora.

Najspretniji su se oprobali u borbi na brvnu.

Najsnažniji su učestvovali u nadvlačenju konopca.

Članovi Nezavisnog sindikata policije su i u ovim disciplinama ostvarili izvanredne rezultate – prvo mesto u nadvlačenju konopca, dok je Marko Ilić, član ekipe NSP pobednik u borbi na brvnu.

U okviru manifestacije organizovano je i takmičenje u bacanju bale sena preko prečke. Pobednik u ovoj disciplini je Ivan Cačević iz Velikog Izvora.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Veliki Izvor.

Pokrovitelj manifestacije je grad Zaječar.

Foto: Dragan Živanović Gagi

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button