DruštvoMladi u fokusuZaječar info

JOŠ NIJE KASNO: Prijavljivanje nezaposlenih mladih ljudi za uključivanje u program „Moja prva plata“

Stručno osposobljavanje mladih trajaće devet meseci


Prijavljivanje nezaposlenih zainteresovanih za uključivanje u program “Moja prva plata”, koje se realizuje u periodu od 8. oktobra do 8. novembra, ušlo je u završnu fazu.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zaječaru je u oktobru 2020. godine ukupno je 4.468 lica, dok je prijavljenih potreba za zapošljavanjem samo šest. Program Moja prva plata predstavlja odličnu priliku za zaječarske poslodavce, kao i za svršene srednjoškolce i akademce.

Proces izbora kandidata od strane poslodavaca započeo je uporedo i trajaće najkasnije do 15. novembra ove godine.

Konačna lista poslodavaca sa brojem odobrenih izvršilaca za svakog poslodavca biće objavljena na portalu „Moja prva plata“ do 27.11.2020. godine.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i nezaposlenog, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, vršiće se u periodu od 28.11.2020. godine do 14.12.2020. godine.

Poslodavac može odabrati kandidata pre isteka roka za prijavu nezaposlenih, ali ga može radno angažovati i uključiti u program tek po zaključivanju ugovora.

Program “Moja prva plata” namenjen je mladima bez radnog iskustva, a obuhvata obavljanje stručnih praksi radi daljeg usavršavanja. Ideja je bazirana na transparenosti informacija i potrebi prezentovanja na jednom mestu kako bi se krajnji korisnici – srednjoškolci i studenti, informisali, ujedno i aplicirali, o dostupnim pozicijama za obavljanje prakse, koje oglašavaju poslodavci.

Foto: Pixabay

Do sada, 13.300 mladih prijavilo se za učešće u programu. Kandidati su u proseku, podnosili po pet prijava na jednu poziciju, dok za pojedine pozicije poslodavci još čekaju prve kandidate.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje pozivaju nezaposlena lica do 30 godina koja ispunjavaju uslove javnog poziva da iskoriste mogućnost i uključe se u program.

Kada se kompanija odluči za jednog od kandidata, poslaće mu ponudu, odnosno aplikativno će odobriti datog kandidata, a kandidat će biti obavešten kroz SMS poruku (ukoliko je upisao mobilni
telefon) i na adresu elektronske pošte.

Naredni korak je da kandidat potvrdi poziciju, nakon što je od kompanije, odnosno poslodavca dobio ponudu, u slučaju da želi da obavi stručnu praksu upravo u datoj kompaniji.

Kada kandidat prihvati ponudu jedne kompanije, nema mogućnost prihvata ostalih koje je dobio

Stručno osposobljavanje mladih trajaće devet meseci. Nacionalna služba za zapošljavanje kandidatima koji su završili srednju školu isplaćivaće 20.000 dinara, a onima sa fakultetom 24.000 dinara mesečno, a programom je predviđena i isplata naknada za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Program Moja prva plata je program Vlade republike Srbije koji se sprovodi preko Nacionalne službe za zapošljavanje i uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije. Cilј Programa je podsticanje zapošlјavanja mladih i rešavanje problema nedostatka kadrova u privredi.

Evo i detalja


Mladi u fokusu – Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button