DruštvoVestiZaječar info

IZBORI 2020 -Evo kolika je izlaznost

Do 10 sati na parlametarnim izborima u Srbiji je glasalo 9,30 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija na prvoj konferenciji za novinare po otvaranju birališta. Podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pokazuju da je do 11 sati na glasanje u Srbiji izašlo 14 odsto birača. Cesid–Ipsos su saopštili da je do 11 časova na izborima u Srbiji glasalo 13,7 odsto birača.

Kako su naveli predstavnici ove organizacije, statistička greška iznosi 0,3 odsto, a ocenili su da je trenutna izlaznost na nivou one za parlamentarne izbore 2016. godine.

U Srbiji se danas održavaju izbori za novi sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, izborni dan protiče u najboljem mogućem redu. „Prva tri časa od otvaranja birališta protiču izuzetno ohrabrujuće“

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.385 biračkih mjesta.

Prema podacima izbornog štaba SNS-a, do 11 sati je u Zaječaru glasalo 12,1 % građana.

Na području Zaječara pravo glasa ima 51.015 birača za koje je otvoreno 69 biračkih mesta. Dva biračka mesta, na koja su građani ranije glasali u školi “Hajduk Veljko”, zbog renoviranja ove škole, premeštena su u zgradu Centra za kulturu u Kotlujevcu.

Na podru;ju Zaječara, u Mesnoj zajednici Vratarnica biraju se članovi Saveta, pet od deset ponuđenih kandidata.

U Timočkoj Krajini novi saziv skupština opština biraju stanovnici Knjaževca, Sokobanje i Boljevca.

Na biračkim mestima, koja se zatvaraju u 20 časova, obezbeđena su dezinfekciona sredstva i zaštitne maske za birače, a članovi biračkog odbora moraju da nose maske i rukavice i održavaju razmak od najmanje jednog metra. Birači ne moraju da imaju masku, ali je poželjno da je nose.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button