DruštvoKnjaževacKnjaževac - Mladi menjaju realnostKulturaSlobodno vremeVesti

Internacionalnom smotrom folklora počeo 61. Festival kulture mladih Srbije

KNJAŽEVAC JE OVOG LETA 61. PUT DOMAĆIN FESTIVALA KULTURE MLADIH SRBIJE


Više od šest decenija na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu kazivala se lepa poezija, pevali šlageri, ređali vokalno-instrumentalni sastavi, nastupali glumci, operske dive, rok grupe, folklorni ansambli, akademski horovi i simfonijski orkestri. I ovog leta publika u Knjaževcu uživa u programu festivala koji je počeo sinoć, a završava se u poslednjoj nedelji jula.

Brojni programi na platou ispred Doma kulture i u Gurgusovačkoj kuli obuhvataju izložbe, muzičke i poetske večeri, projekcije filmova, “Detinjstvo fest i Family maskenbal”, koncerte Vesne Zmijanac i Marine Visković, Marije Šerifović i Nenada Cvijetića, kao i grupa Kerber i Dexter.

Festival je počeo sinoć Internacionalnom smotrom folklora u kojoj su pored Folklornog ansambla „Kolo“ iz Knjaževca učestvovale i folklorne grupe „Wa-Kushmaa de Anel Alvarez“ iz Meksika i „Nikola Jonkov – Vapcarov“ iz Delčeva u Severnoj Makedoniji.

U nastupima ovih mladih ljudi, njihovoj igri i koreografiji uživali su Knjaževčani svih generacija, ali i njihovi gosti koji ovo leto, ili bar njegov deo, provode u jednoj od najlepših varoši u Srbiji.

Veoma zadovoljni sinoćnjim nastupom bili su članovi ansambla „Kolo“ koji su se ove godine predstavili igrama iz Crnorečja i Šumadije.

Prvi put na ovom prestižnom festivalu učestvovali su članovi folklornih grupa iz Meksika i Severne Makedonije.

Gosti iz Makedonije i dalekog Meksika nisu krili svoje zadovoljstvo zbog izvanredne atmosfere na platou pored reke, a oduševljeni su, kažu, lepotama istočne Srbije.

Festival kulture mladih Srbije nastao je pre šest decenija, kada je 1951. godine grupa timočkih studenata došla na ideju da organizuje multikulturnu smotru. Takva ideja ostvarena je 1962. godine kada su u dvorištu knjaževačke Gimnazije održane prve studentske igre na kojima je učestvovalo oko 300 studenata iz nekoliko gradova Timočkog i Niškog regiona. Godine 1966. smotra postaje republička i dobija naziv Muzičke igre studenata Srbije, a potom Umetničke igre omladine i studenata Srbije. Počev od 1972. održava se pod nazivom Festival kulture mladih Srbije.

Inače, poslednja dva dana festivala posvećena su Pesničkom programu “Timočka lira”, u okviru kog će na platou ispred Doma kulture biti održana promocija knjige prošlogodišnjeg laureata ovog takmičenja.

I ove godine 10 najboljih mladih pesnika, na osnovu odluke žirija, nastupiće na 61. Festivalu kulture mladih Srbije, a ajboljeg pesnika proglasiće žiri na samom Festivalu kada će mu biti uručena povelja Radio Beograda 2 „Timočka lira“.

Radio Beograd 2 i organizacioni odbor Festivala kulture mladih Srbije obezbediće štampanje zbirke pesama prvonagrađenom pesniku kao i prigodne nagrade za drugo i treće mesto koje će biti uručene na poetskoj večeri Festivala.

Organizacioni odbor će, kako je najavljeno, odštampati „Festivalski zbornik“ sa izborom pesama i biografskim podacima desetoro najuspešnijih pesnika 61. Festivala kulture mladih Srbije.


Sadržaj je objavljen u okviru projekta “Knjaževac – Mladi menjaju realnost”.  Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button