VestiZaječar info

EU PRO Plus odobrio sredstva za projekat renoviranja i digitalizacije zaječarskog vrtića „Đurđevak“

Evropska unija će preko EU PRO Plus programa podržati 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije, zapadne Srbije, južne i istočne Srbije koji uključuju obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Na ovaj način će EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržati unapređenje kvaliteta života ljudi sa više od 5,5 miliona evra, a posebna pažnja će biti usmerena na ugrožene grupe stanovništva, kao i na oporavak od posledica kovida 19. 

„Održivi teritorijalni razvoj je važna strateška  tema u celoj Evropi. Srbija deli taj cilj i evropske integracije, odnosno naše usklađivanje sa politikama EU, upravo su instrument koji može na najbolji način da doprinese smanjenju nejednake razvijenosti na teritoriji naše zemlje, kao i stvaranju mogućnosti za bolji život i rad za sve one koji žele da ostanu u svojim lokalnim sredinama“, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije i dodala:

„Ovi projekti, koji će se uz podršku Evropske unije sprovoditi u okviru EU PRO Plus programa opipljiv su doprinos tom cilju, a pre svega stvaranju jednakih uslova za obrazovanje i odrastanje dece, unapređenje kvaliteta i dostupnosti komunalnih, zdravstvenih i socijalnih usluga“.

„Podrškom realizaciji ovih projekata lokalne infrastrukture Evropska unija direktno doprinosi boljem životu stanovništva u Srbiji kroz rekonstrukciju javnih objekata koja ne samo da će poboljšati njihovu funkcionalnost i usluge koje pružaju stanovništvu već će biti unapređena i energetska efikasnost, pristupačnost kao i zaštita životne sredine i urbana mobilnost”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Među odobrenim projektima je i projekat renoviranja i digitalizacije vrtića „Đurđevak“ u Zaječaru, u cilju pružanja kvalitetnih usluga i opšte dobrobiti za više od 160 dece predškolskog uzrasta, razmene informacija sa roditeljima i dokumentovanje obrazovno-vaspitnog rada vaspitačica. Ukupna vrednost projekta je 336.771 evra, od čega će 179.372 evra biti finansirano iz sredstva Evropske unije, preko programa EU PRO Plus.

Sa područja istočne Srbije sredstva za realizaciju projekta odobrena su još Boljevcu, Knjaževcu i Golupcu.

Knjaževcu su odobrena sredstva za realizaciju projekta izgradnje sportskih terena na stadionu (2,5 ha) kao delu lokalnog sportskog kompleksa izgrađenog šezdesetih godina 20. veka i renoviranog 2018–2019. godine u cilju stvaranja uslova za sportsko-rekreativne aktivnosti za članove sportskih klubova, decu, mlade, kao i rekreativce i turiste. Vrednost radova je 199.769 evra, od čega će 169.804 evra biti izdvojena iz sredstava Evropske unije.

Sredstva su odobrena i za prenamenu objekta od istorijskog značaja u Golupcu, u Gradski muzej za potrebe sve većeg priliva turista (milion godišnje) koji stvaraju rekonstruisana Golubačka tvrđava i Manastir
Tumane. Predstavljanje kulturno-istorijskih eksponata u Gradskom muzeju postaće novi javni servis za sve stanovnike, učenike osnovnih i srednjih škola i turiste u Golupcu. Ukupna vrednost projekta je 200.535 evra, od čega EU PRO Plus izdvaja 170.454 evra.

Boljevcu su odobrena sredstva za završetak vodovodne mreže u selu Podgorac kako bi se obezbedilo stabilno vodosnabdevanje za 1.563 stanovnika. U naselju trenutno ne postoji kanalizacija, dok se vodosnabdevanje uglavnom oslanja na pojedinačne bunare i pod uticajem je vremenskih prilika i godišnjih doba. Vrednost projekta je 265.536 evra, od čega EU PRO Plus finansira 179.372 evra.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 3. decembra 2021. do 31. januara 2022. godine, stiglo je ukupno 75 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15 procenata od vrednosti projekta. Takođe, lokalne samouprave su imale pravo da konkurišu za dva projekta pod uslovom da su jedan ili oba iz oblasti zdravstva i/ili socijalne zaštite. Tako će 33 lokalne samouprave kojima su odobreni projekti učestvovati u realizaciji sa 2.742.579 miliona evra, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 8.272.532 miliona evra.

Lista odobrenih projekata dostupna je ovde na internet stranici programa EU PRO Plus.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button