KulturaVestiZaječar info

„E, ne dam, bre!“

Publici se u okviru 6. Festivala malih pozorišnih formi predstavilo Prvo prigradsko pozorište-Puls teatar iz Lazarevca sa monodramom ,,E, ne dam, bre!“.

Komad je po tekstu Nenada Karića Karelija režirala direktora tog teatra Ivana Nedeljković, a u glavnoj ulozi gledali smo Aleksandra Karića.

Ivana Nedeljković, direktorka Puls teatra, glumica, a sada i po prvi put u ulozi reditelja, kaže da se ,,odvažila“ da režira ovaj komad upravo iz želje i dužnosti prema precima, planini Rudnik gde je odrasla, reci Kolubari ali pre svega mlađima od sebe, da shvate od koga su potekli i da nikada ne zaborave svoju prošlost.

Monodrama ,,E, ne dam, bre“ je 82. premijera Prvog prigradskog pozorišta, a koju je publika premijerno gledala maja ove godine. Glumac Aleksandar Karić igra svog pradedu, podnarednika Dragoslava Karića, koji je život izgubio na planini Rudnik u Prvom svetskom ratu, braneći svoju zemlju. Mogao je ovaj podnarednik da bude od onih koji se obogatio kopajući ćumur u rudniku, ali nije. Odlučio je da svoj život preda zemlji, svojim precima ali i pokoljenjima koji nisu zaboravili herojstvo i hrabrost tadašnjih mladića koji su svoje živote položili za otadžbinu. Ovo i jeste priča o tome i želja autora teksta, rediteljke i glumca, da ispričaju priču o ljudima koji nisu bili kukavice i koji su u ratu bili u svemu prvi.

Sa puno emocija i nadahnuća o ulozi podnarednika Dragoslava Karića, svog pradede, govorio je glumac Aleksandar Karić:

,,Monodrama govori o velikom herojstvu srpskog seljaka iz 1914-te konkretno iz čuvene Kolubarske bitke. Mi publici nudimo pre svega emociju. Ova monodrama je toliko nabijena emocijom da se ja nadam da sam uspeo da je iznesem i pred zaječarskom publikom. Ovde imamo prvo prozno delo koje je napisao Nenad Karić, prvu režiju direktorke Ivane Nedeljković i moju prvu monodramu kao glumca. Tokom stvaranja svi smo disali kao jedno. Kao Lazarevačko pozorište mi smo ovu monodramu napravili kao jedan dug prema svom gradu, a ujedno smo želeli i da mladim ljudima pokažemo šta je zapravo pravi patriotizam koji su naši preci nosili u sebi. Što se glume tiče meni je bilo lako jer sam ja i u privatnom životu rezervni oficir, a nažalost bio sam i učesnik oba nesrećna rata. Tokom rada na predstavi vraćale su se emocije iz svih tih komora i mojih sećanja koje sam bio zatvorio. Tako da sam se lako povezao sa likom jer sam tu emociju prirodno u sebi nosio sakrivenu. Ovo je prvo prikazivanje van Lazarevca, a očekuje nas i Festival u Istočnom Sarajevu početkom decembra. Inače svakom glumcu je veliki zadatak da igra monodramu, i ja od srca pozdravljam ovaj vaš Festival, koji neguje upravo ovu umetničku formu“, rekao je Karić.

U ulozi koja simbolično predstavlja reku Kolubaru, gledali smo mladu glumicu Maju Sofronijević:

,,Moja pojava u ovoj monodrami je zapravo samo jedna slika reke Kolubare. Mislim da je ovo rediteljsko rešenje bilo interesantno i veoma efektno. Moj lični doživljaj toga je da to može biti i simbol ove reke, koja je za vojnika veoma značajna, ali može predstavljati i razne druge stvari. Moje viđenje ove priče je i da su i žene zapravo veliki junaci, jer su one u rat pratile svoje muževe, braću, sinove. Ja tu reku zapravo doživljavam kao simbol života, i veoma sam srećna što sam bila deo ekipe koja je radila ovu monodramu“, rekla je Sofronijević.

Kostim za monodramu ,,E, ne dam, bre!“ radila je Sonja Kotorčević, scenografiju Nevena Šurlan, scenski pokret potpisuje Irina Mitrović, dizajn svetla Radomir Stamenković, a muziku etno grupa,,Trag“, koja je ustupila numere na korišćenje.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button