Donji MilanovacKulturaSlobodno vremeZaječar info

Dvostruko svitanje na Lepenskom viru

Na arheološkom lokalitetu Lepenski vir će se održati kulturna manifestacija pod nazivom „Dvostruko svitanje na Lepenskom viru“

Organizatori ovog događaja, koji je zakazan za 20. jun, su nacionalna platforma Srbija stvara i Upravljač Turističkog prostora Lepenski Vir d.o.o. Učesnici su kreativni ambasadori platforme – Lena Кovačević, Aleksandar Sedlar i Jelena Gavrilović.

Dvostruko svitanje je jedninstveni prizor u svetu. Može se doživeti samo na dugodnevnicu, 21. juna, na Lepenskom viru. Sunce se tog dana dva puta rađa poigravajući se, skrivajući i ponovo rađajući, iza vrha planine Treskavac, na obali Dunava.

„Ovaj prirodni fenomen želeli smo da upotpunimo kulturnim spektaklom i pružimo posetiocima jedinstven doživljaj i inspiraciju. Na taj način promovišemo najviše kulturne i umetničke vrednosti, ali i prirodne i turističke potencijale Srbije. Zbog duhovne, kulturne i materijalne impozantnosti, ovaj arheološki lokalitet zaista zaslužuje veliku pažnju“, poručuje Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizma, koja predvodi tim platforme „Srbija stvara“.

Druženje na Lepenskom viru biće obogaćeno koncertima.

Prvi koncert počinje u 20.00 časova, u Centru za posetioce Lepenski vir. Uz varijacije za violinu, violiniste Miloša Petrovića i orkestar Beogradska sedlarijeta, publika će uživati u Muzičkoj bajci „Mesečeva kći“ kompozitora Aleksandra Sedlara. Narator programa je glumica Jelena Gavrilović.

Karta za koncert će biti uručena kao poklon uz kupljenu ulaznicu za posetu Lepenskom viru, a cena iznosi 500 dinara po osobi. Broj posetilaca je ograničen na 300 ljudi.

Uživanje se nastavlja koncertom čuvene džez pevačice, Lene Kovačević, sa početkom u 21.30, u okviru etno kompleksa, na otvorenom. Ulaz je besplatan, a maksimalan broj posetilaca je 1.000.

Nakon zvaničnog dela večeri izvođači su pripremili iznenađenje i nastavak druženja. A Lepenski vir će biti otvoren i u subotu i u nedelju, kako bi posetioci uživali u prizoru dvostrukog izlaska sunca.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button