VestiZaječar info

Društvo Roma Zaječar sumiralo ovogodišnje rezultate: Realizovano nekoliko projekata u cilju osnaživanja romske zajednice

Članovi Udruženja  Roma iz Zaječara zadovoljni su aktivnostima koje su realizovali tokom ove godine, rečeno je na nedavno održanoj konferenciji za novinare.

-Ovu godinu obeležio je jedan dobar aktivizam i saradnja između nas unutar organizacije na različitim programima. U ovu godinu smo ušli sa velikim ambicijama, ali smo se i borili sa brojnim problemima koji se tiču romske zajednice. Imali smo jasnu viziju i cilj, a to je da probamo da se na jedan pozitivan način bavimo inkluzijom Roma na lokalu. I uspeli smo da se nametnemo i postanemo jedna od bitnih organizacija i na regionu, ali i malo šire. Ono što je takođe  obeležilo ceu godinu jeste naša predstava ,,Đelem, đelem”,  jer smo svi zajedno ušli u to sa željom i ambicijama da napravimo nešto što će ostaviti neki trag. U saradnji sa Pozorištem uspeli smo da,  uz mentorstvo i stručni rad Žora Ivanova, reditelja iz Bugarske, napravimo jednu prelepu predstavu koja je igrana na teritoriji Zaječara, kazao je Miljan Rašić, predsednik Udruženja Društva Roma Zaječar.

Udruženje je tokom ove godine dobilo i jedan automobil u okviru Mobilnog tima za inkluziju. Programi na kojima se trenutno radi, a koji će se nastaviti i naredne godine, jesu program Saveta Evrope Romakted koji se realizuje još u nekoliko gradova Srbije. On će se realizovati tokom naredne tri godine u cilju osnaživanja romske zajednice.

-Kao proizvod toga očekujemo i jedan mali grant od strane Saveta Evrope. Bar polovina naredne godine biće usmerena na aktivnosti od strane lokalne Akcione grupe sa akcentom na Romakted program. Odličnu saradnju imamo i sa Asocijacijom za seksualno i reproduktivno zdravlje, program koji se tiče preventive i zaštite. U okviru toga ćemo raditi razne vrste edukacija, a celokupni program će voditi naš Odbor za mlade. Radimo i sa Fondom za obrazovanje Roma gde imamo nekoliko stažista zaposlenih u različitim institucijama. Tokom ove godine imali smo 50-ak različitih obuka za konobare, kuvare, zavarivače i taj program se nastavlja i tokom naredne godine. Pozivamo sve mlade Rome koji žele da se doškoluju da nam se obrate. Već tri godine deca koja su dobri učenici dobijaju stipendiju. U saradnji sa državom trudimo se da obrazovanje podignemo na najviši mogući nivo, a stipendije učenicima pružaju jaku motivaciju da izađu iz začaranog kruga. Postoje stipendije i za učenike koji su slabijeg proseka i sada i za to očekujemo rezultate januara meseca, dodao je Rašić.

Udruženje Roma realizuje i program koji sprovodi  nemačka organizacija GIZ. U okviru ovog programa radiće se razne edukacije na temu samozapošljavanja, aktivnog traženja posla, prekvalifikacije, dokvalifikacije, a biće i neke vrste stažiranja.

-Iza nas je jako teška godina, ali smo uspeli sve da prebrodimo, istakao je Rašić.

On je prisutne podsetio na Jovicu Jocu Mihailovića, koji je nadavno preminuo, a čije ime se od skoro nalazi i u nazivu udruženja.

David Georgiev iz Omladinskog udruženja društva Roma je naveo brojne realizovane aktivnosti mladih.

-Za ove dve godine koliko radimo smo učinili dosta bitnih stvari za našu omladinu. Folklorna sekcija je imala nastupe tokom cele ove godine u raznim gradovima Srbije. Održan je u Zaječaru i drugi Festival romske kulture i tradicije, gde smo se pokazali kao dobri domaćini. Radili smo tokom godine i više akcija, a jedna koja je sada u toku je prikupljanje slatkiša i slaniša za novogodišnje paketiće u srednjim školama, kazao je Georgiev.

Udruženje će ovih dana deci svojih članova podeliti i novogodišnje paketiće. Za 31. januar, romski praznik Bibijako Đive, Društvo priprema malo drugačiji program.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close