DruštvoVestiZaječar info

Đaci škole „Đura Jakšić“ u Zaječaru nastavu prate u zimskim jaknama zbog problema sa grejanjem -Vojnović: Rešenje na vidiku

Zbog problema sa grejanjem koji je doveo do mlakih radijatora, u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Zaječaru časovi u trajanju od 45 minuta skraćeni su na 30, a učenici te škole nastavu prate u zimskim jaknama. Roditelji učenika, koji su se danas okupili u dvorištu škole, najavljuju da ukoliko se ne reši problem, decu od ponedeljka neće pustiti da pohađaju nastavu, dok direktor škole objašnjava da je problem sa grejanjem nastao zbog kvaliteta uglja i da je rešenje problema na vidiku.

Direktor u razgovoru sa roditeljima: Rešenje problema na vidiku

Od početka grejne sezone, zaječarska Osnovna škola „Đura Jakšić“ ima problem sa grejanjem. Radijatori su mlaki, a učenici prate nastavu u zimskim jaknama. Zbog toga su se roditelji đaka danas okupili u dvorištu škole i obratili medijima.

Dalibor Stojiljković, predstavnik roditelja VII-3

„Imali smo sastanak sa direktorom škole i on nam je izložio problem koji postoji od početka grejne sezone. Mi smo zatražili rešenje problema još od prvog polugođa, ali se nismo žalili, imali smo strpljenja sve do trenutka kada su deca počela naglo da budu bolesna“, kaže Dalibor Stojiljković, predstavnik roditelja VII-3, i dodaje:

„Na inicijativu roditelja, došli smo da obavestimo direktora da ukoliko uskoro ne bude rešen problem, mi decu od ponedeljka nećemo pustiti da idu u školu. Na prvom spratu su bar malo mlaki radijatori, na drugom spratu nisu jer kotao ne može da radi sa tako malokaloričnim ugljem. Deca starijih razreda sede u jaknama, ispod garderobe nose pidžame, ali opet im je hladno“.

U kotlarnici: Problem natao zbog kvaliteta uglja

Saša Vojnović, direktor škole obajašnjava da je problem nastao zbog vrste kotlova i uglja koji ne zadovoljava potrebe te obrazovne ustanove.

„Mi koristimo ugalj grah koji smo ranije uzimali iz rudnika u Sokobanji, ali kao što znate on je zatvoren. Dobili smo informaciju da iz Kolubare možemo da dobijemo taj ugalj. Potpisali smo ugovore o snadbevanju po ceni koja je bila vrlo povoljna, jer se ugalj dovozi direktno iz rudnika. Čekali smo i kada je ugalj došao, kada smo videli šta smo dobili odmah nam je bilo jasno da je to vrlo loš ugalj. Tada je moj zadatak bio da odmah prekinem to i da pronađem drugu alternativu. Obratili smo se našem rudniku Lubnica i zaista nam je rudnik jako brzo izašao u susret u smislu da možemo da promenimo te ugovore. Rudnik (Lubnica) nas je snadbevao ali je problem što je ugalj dolazio direktno sa separacije, ne pripada vrsti mrkog uglja, analizom može da se dobije koja je njegova kalorijska snaga, i videli smo da loženjem tog uglja mi u samom kotlu ne možemo da postignemo više od 30 stepeni i da od grejanja neće biti ništa. Nadali smo se da će vremenom, ako stoji u ugljari da se osuši. Bilo je nekog poboljšanja, ali ne značajanog. Kada su bile temperature iznad nule, pitali smo se šta ćemo da radimo kad budu ispod nule a mi ne možemo da postignemo odgovarajuću toplotu“, objašanjava Vojnović.

Direktor škole Saša Vojnović

Zbog procedure i menjanje ugovora, problem još uvek nije rešen ali je, prema najavama direktora, rešenje na vidiku.

„Onda smo morali da pređemo na sledeći nivo, da pronađemo koja vrsta uglja, kod nas u Srbiji, može da zadovolji ono što je nama potrebno. Za sada smo videli da je to rudnik Rembas, ali to nije lako, treba napraviti ugovore, narudžbine, ovlašćenja. Ja se nadam da danas to treba da bude gotovo i da će sutra ugalj doći do nas. Nadam se da će od ponedeljka, ako sve bude u redu, grejanje biti normalizovano, kao i da će časovi ponovo trajati 45 minuta“.

Osnovnu školu „Đura Jakišić“ u Zaječaru pohađa 465 učenika. Organizovan je jednosmenski rad (popodnevna smena je ukinuta pre nekoliko godina) što se, prema rečima direktore škole, pokazalo kao jako dobra odluka, što zbog racionalnosti, organizacije, bezbednosti učenika ali i uštede energenata.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button