BoljevacBorKnjaževacKulturaSlobodno vremeVestiZaječar info

„DENS“ okupio više od 300 najmlađih čuvara tradicije Timočke krajine

U Gradskovu je juče održana jubilarna 25. Međuokružna smotra Dečjeg narodnog stvaralaštva „DENS“. Učestvovalo je 13 dečjih folklornih grupa iz kulturno-umetničkih društava sa područja gradova Zaječar i Bor i opština Knjaževac i Boljevac, sa više od 300 najmlađih čuvara tradicija.

Sa teritorije grada Zaječara učestvovalo je čak 10 dečjih folklora – iz Gradskova, Gamzigrada, Zvezdana, Velikog Izvora, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Rgotine, Nikoličeva i “Nikola Pašić” iz Zaječara. Sa područja grada Bora učestvovao je folklor iz Zlota, kao i folklori iz opština Boljevac i Knjaževac. 

Cilj smotre je da podstiče izvorno narodno stvaralaštvo kod najmlađih i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe Timočke krajine i tradicionalno se organizuje na Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu. 

Smotri dečjeg narodnog stvaralaštva u sali Doma kulture, prethodio je defile učesnika, glavnom seoskom ulicom, kao i veliko kolo u centru sela.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković koji je naglasio da smotre izvornog narodnog stvaralaštva treba organizovati u svim selima na teritoriji grada Zaječara.

Pored Milana Stankovića, Međuokružnoj smotri dečjeg narodnog stvaralaštva prisustvovali su i Elena Matković, članica Gradskog veća, Biljana Glišić, pomoćnica direktora Ustanove „Zoran Radmilović“, osnivač manifestacije Jovan Rajković, nekadašnji rukvodilac KUD-a “Gradec” iz Gradskova, kome je uručena  zahvalnica organizatora smotre. Posthumnu zahvalnicu namenjenu Novici Rajkoviću, dugogodišnjem rukovodiocu KUD-a “Gradec” iz Gradskova i organizatoru “DENS”-a, Jovanovom sinu, primila je Novičina ćerka Andrea. 

„Dens“ nema takmičarski karakter, ali se organizuje uz prisustvo predstavnika Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije koji vrši selekciju grupa za učešće na Smotri narodnog stvaralaštva dece Srbije u Badnjevcu kod Kragujevca.

Selektor Zoran Katić predložiće Savezu amatera da na republičkoj smotri  učestvuju sledeći dečji folklori: “Romulijana” iz Gamzigrada, „Graničar“ iz Halova, “Sloga” iz Vražogrnca”, „Kolo“ iz Knjaževca, “Đura Jakšić” iz Sumrakovca,  “Petar Radovanović” iz Zlota i zdravičar Strahinja Ilić iz KUD-a “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Organizator smotre u Gradskovu je Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, u saradnji sa Mesnom zajednicom Gradskovo, a pokrovitelj je Grad Zaječar. 

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button