KulturaVestiZaječar info

Dela Sretena Stojanovića pred zaječarskom publikom

U Narodnom muzeju u Zaječaru biće priređena izložba „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala”.

Dela Sretena Stojanovića po prvi put biće predstavljena zaječarskoj publici izborom iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.

Pozdravnu reč, kako je najavljeno, održaće dr Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“, o izložbi će govoriti Vera B. Grujić, autorka izložbe, muzejska savetnica, a otvoriće je Bojana Borić-Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Sreten Stojanović (Prijedor, 1898 – Beograd, 1960) bio je vajar, profesor univerziteta i akademik. Skulpturu je studirao kod Franca Celeznog u Beču, a kasnije i kod poznatog vajara Antoana Burdela u Parizu. Svoja kritička zapažanja o savremenoj likovnoj praksi objavljivao je u časopisu Misao, Politici, Vremenu, Umetničkom pregledu i dr. Po osnivanju Akademije likovnih umetnosti 1937. godine izabran je za profesora, a kasnije i za rektora Umetničke akademije. 

Stojanović je zajedno sa Milunovićem, Dobrovićem, Bijelićem, Šumanovićem bio pripadnik generacije koja će obeležiti novo doba u jugoslovenskoj umetnosti između dva rata. Dopisni član SANU postao je 1950, a redovni 1959. godine. Bio je član umetničkih grupa Oblik i Samostalni. U postrodenovskoj epohi Stojanovićeva umetnička ličnost našla je izraza u stvaranju širokog dijapazona dela od  intimnih figurina do monumentalne plastike. Autor je brojnih spomeničkih skulptura poput spomenika Petru II Petroviću Njegošu na Akademskom platou i Voždu Karađorđu na Svetosavskom platou u Beogradu. 

Stojanović je bio svestran umetnik koji se pored skulpture bavio slikarstvom i crtežom. Prema mnogima smatra se začetnikom psihološkog portreta u novijoj srpskoj skulpturi. Bogat i raznovrsni umetnički opus, spoj epske tradicije i nezaobilazne intimne note, obeležila su dela vanvremenske vrednosti bilo da je reč o monumentalnim skulpturama, figurinama ili sitnoj plastici. 

Izložba u galeriji Narodnog muzeja biće otvorena u petak, 11. juna u 19 sati.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button